neljapäev, 29. mai 2008

Peedi ja sinihallitusjuustu pirukad






Leidsin selle retsepti http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7727 lehelt ja kuna Pille kirjutas seal, et see tema firmakas, siis tekitas kohe isu proovida. Külalised kiitsid aga mees ütles, et tema jaoks natuke võõras maitse, mitte et ta poleks mitu tükki ära söönud :P Ise ma maitseaineid ei lisanud, kuna arvasin et juust annab piisavalt maitset. Peet jäi veidi kõva aga ei häirinud söömisel.



Koostis:
300 g pärmi-lehttainast
1 kuni 2 keskmist punastpeeti
100 g sinihallitusjuustu

määrimiseks:
muna

Valmistamine:
Selle retsepti puhul on parem kasutada piklikke peete - lõikamisel jäävad ühtlasemad seibid. Rösti peedid ahjus pehmeks (umbes 1 tund fooliumisse mässitult 200kraadises ahjus). Lase jahtuda, siis eemalda koor (selleks pole nuga vaja, piisab sõrmedega lükkamisest). Lõika peedid õhukesteks viiludeks. Rulli lehttainas lahti, lõika väikesteks ruutudeks. Siis suru nt pahupidi pööratud pitsiga tainaruudu keskele väike rõngas vt täpsemalt http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7727 Tõsta rõnga keskele õhuke peediviil, sellele aseta tükike sinihallitusjuustu ja peale paar tüümianilehekest. Pintselda piruka servad munaga, siis küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud.Lase jahtuda ja serveeri.

esmaspäev, 26. mai 2008

Rabarberikook rasvaineta


















Taas suudan postitada ühe küpsetise rabarberiga, millega mind varustas sõbranna. Aitähh Liis ;) Ja suured tänud väga hea retsepti eest ka Helenale :). Tegemist siis rasvainet mitte sisaldava koogiga, mis meenutab tordipõhja aga hapukoor muudab põhja veelgi mahlasemaks. Soe kook koos piimaga kadus laualt kiirelt :D Asendasin pool jahu kogust taaskord Veski Mati suurepärase nisujahuga ( teise sordi jahu, mis vastab esimese sordi jahule )








Retsept




4 muna




1 kl suhkrut




1 tl vaniljesuhkrut




0,5 kl nisujahu




0,5 kl suurepärast Veski Mati nisujahu




1 tl küpsetuspulbrit




200 g hapukoort








rabarbereid




kaneeli




tuhksuhkrut kaunistamiseks








Vahusta munad ja suhkrud, lisa jahu ja küpsetuspulber ning viimasena hapukoor. Kalla taigen 24 läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vormitud vormi. Koori ja tükelda rabarber, pane taigna peale ja raputa üle kaneeliga. Küpseta 200 kraadises eelsoojendatud ahjus 30 minutit alumisel siinil. Kaunista valmis kook tuhksuhkruga.

teisipäev, 20. mai 2008

Kohupiima magustoit rabarberi kisselliga














Tegemist minu lemmik magustoiduga lapsepõlves- tavaline kohupiim, kalevi extra küpsis ja vahukoor. Ja kui süüa seda nii et kissell on veel õrnalt leige, siis see külm kohupiim on ikka väga maitsev, tõeline lapsepõlve elamus :D




Rabarberi kissell:


2 suuremat rabarberivart


600 ml külma vett


2 tl tärklist


1 dl külma vett


2 dl suhkrut




Kohupiima magustoit:


250 g tavalist kohupiima


1 dl vahukoort


2 spl suhkrut


2 spl hapukoort


1 tl vaniljet


2 küpsist (kas selga vanilje, kalevi extra või kalevi tee küpsis vms)


Tükelda rabarber ja pane külma veega keema, keeda umbes 7 min, kuni rabarber on pehme. siis lisa suhkur . Tärklis sega 1 dl külma veega ja lisa peenikese nirena keeva massi hulka ja sega kuni keemiseni ja võta pott tulelt.


Kohupiim, hapukoor, vanilje ja suhkur vahustada ühes kausis ja teises kausis vahukoor ning segada massid omavahel vaikselt kohevaks kreemiks. Purusta küpsis ja sega kohupiimale.




Serveeri kohupiim magustoidu kaussides koos rabarberi kisselliga.


esmaspäev, 19. mai 2008

Rabarberikook









Järjekordne rabarberiga küpsetis. Seekord vana mustikakoogi retsepti järgi. Üks väheseid kooke, mida mulle meeldis süüa külmalt (jahtunult). Hapukoore-muna segu muudab katte tarretise taoliseks. Põhja muudab muredamaks II. sordi nisujahu ( veski mati suurepärane nisujahu)


Põhi:

200 g võid

2 dl suhkrut

2 muna

2 dl nisujahu

2 dl tumedat nisujahu ( veski mati suurepärane nisujahu)

1 tl küpsetuspulbrit


Kate:

2 suuremat rabarberi vart

1 tl kartulijahu

2 tl suhkrut


Täide:

4 dl hapukoort

2 muna

1 dl suhkrut

2 tl vaniljet


Vahusta margariin ja suhkur, lisa ükshaaval ja vahustamist jätkates munad. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ja sega taignale aeglasema miksri reziimiga. Kata kõrgema äärega küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja kata taignaga, Koori ja tükelda rabarber ja sega sellesse kartulijahu. Lisa rabarber taigna peale ja raputa peale suhkur. Täite jaoks sega koostisained kausis ja vala rabarberitele. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 20-30 min.

reede, 16. mai 2008

Õuna-Rosinamuffinid ( 12 tk)




















Emale sai kingitud sünnipäevaks see tavaline metall muffinivorm 12 pesaga ja kuna ma ise polnud sellega kunagi veel kokku puutunud küpsetamise käigus, siis saaremaal olles oli see hea võimalus. Pereköögi retseptiraamat sai siis ette võetud ja valitud siis õuna-rosinamuffinite retsept, milles oli ettenähtud 1 dl kohvikoort aga asendasin selle piimaga. Taaskord mõnusad kohevad muffinid, mida hea soojalt külmapiimaga nautida.








125 g võid




2 dl suhkrut




2muna




1-2 tl vanillsuhkrut




1dl rosinaid




4 dl nisujahu




2 tl küpsetuspulbrit




1 dl kohvikoort ( võib asendada siis piimaga )








Täidis:




1 suur õun




2 tl suhkrut




1 tl kaneeli








Vahusta toasoe või suhkruga ning lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega omavahel vanillsuhkur, rosinad, jahu ja küpsetuspulber. Lisa kuivainesegu koos kohvikoore ( vi piimaga) tainale ning sega läbi. Jaga tainas muffinipanni võitatud või paberivormidega vooderdatud pesadesse. Koori õunad ning lõika väkesteks kuubikuteks, sega suhkru ja kaneeliga. Tõsta igale muffinile õunakuubikuid ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit ( minul kulus umbes 27 minutit)




esmaspäev, 12. mai 2008

Rabarberi kook







Tegemist ühe mu lemmik lapsepõlve koogi retseptiga, mis rabarberi hooajaga alati meelde tuleb;)












Põhi:


200 g toasooja margariini


2 spl suhkrut


2 muna


4 dl jahu


1/2 tl küpsetuspulbrit








Täidis:


3 suuremat rabarberit


2 spl suhkrut


kaneeli










Kate:


4 muna


4 spl suhkrut


vaniljet


4 spl jahu










Vahusta margariin ja suhkur, lisa ükshaaval munad edasi vahustades. Sega oma vahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa ülejäänud taignale. Vala taigen kandilisse suuremasse, kõrgema äärega vormi ja puista taignale tükeldatud ja puhastatud rabarber, ning raputa peale suhkrut ja kaneeli. Küpseta ahjust 220 kraadi juures 15 minutit. Valmista sel ajal kate. Eralda munavalged ja munakollased. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Munakollasele lisa suhkur ja vanilje ning vahusta. Lisa munakollasele jahu ja kohe ka munavalge ning kõige vaiksema miksri reziimiga sega ühtlane , kohev taigen. Lisa biskviittaigen nüüd põhjale ja küpseta veel 15 minutit aga 180 kraadi juures.

pühapäev, 11. mai 2008

Kohupiima tort shokolaade äärega































Tegin oma õekesele sünnipäeva tordi ja sain lõpuks ära kasutada ka shokolaadi paberi, millest saab hea ülevaate http://www.ebetys.vuodatus.net/blog/1138661 lehelt pilte vaadates. Lõikasin siis shokolaadipaberist sobivad ribad, mis moodustavad siis tordi küljed. Sulatasin valgeshokolaadi veevannil ja katsin shokolaadi paberi, lasin natuke shokolaadil seista ( ala 1 min), kuni shokolaad ei valgunud enam, asetasin selle koogi küljele. Panin külmikusse 1 h ja siis tõmbasin kile osa ära ja muster jäi shokolaadile. Väga huvitav igatahes on see toikako.ee müüdav paber, mida on 20 erinevat mustrit ;)




Tordi sisu siis selline:




2 biskviidi kihti:


2x3 muna


2x3 spl suhkrut


2x3 spl nisujahu




Kreem 1


300g vaniljekohupiimakreem


2 pakki väikest vahukoort või 1 suur


1 spl suhkrut


1 tl vaniljet


1 pakk maasika tarretisepulbrit


1 dl kuuma vett


Kreem 2


300g vaniljekohupiimakreem


2 pakki väikest vahukoort või 1 suur


1 spl suhkrut


1 tl vaniljet


1 pakk aprikoosi tarretisepulbrit


1 dl kuuma vett


4 poolikut virsikut ( kompoti oma)


Immutamiseks


kohvi - konjaki segu



2 banaani vahele




Kõigepealt teha ümmargused tordi põhjad ja neid teha 2 tk, igaühe tegin nii : Eralda munavalged ja munakollased. Munavalge vahusta kõvaks vahuks. Munakollasele lisada suhkur ja vanilje ning vahustada. Munakollasesegule lisada jahu ja kohe jahu peale munavalge ning miksri kõige aeglasema reziimiga sega ühtlane taigen aeglaselt. Küpseta küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguses vormis ja küpseta 200 kraadi juures umbes 15 min. Jahuta. Vooderda ümmargune lahtikäiv koogivorm säilituskilega ja aseta esimene tordipõhi ning immuta kohviga. Lisa tükeldatud banaani tükid kihiti peale. Sega tarretisepulber kuuma veega ning sega nii kaua kuni tarretisevedelik on ühtlane ( kui mingi hetk tekib põhja tarretise kiht siis enne kreemile lisamist kuumaveevannil segada jälle ühtlaseks) Pane kaussi kohupiim ja lisa sellele tarretis ja sega ühtlane mass. Vahusta vahukoor ning lisa kohupiimasegule vaikselt hulka. Kalla saadud kreem banaani kihile. Pane valmis osa külmkappi ja valmista järgmine kreem: Sega tarretisepulber kuuma veega ning sega nii kaua kuni tarretisevedelik on ühtlane ( kui mingi hetk tekib põhja tarretise kiht siis enne kreemile lisamist kuumaveevannil segada jälle ühtlaseks) Pane kaussi kohupiim ja lisa sellele tarretise segu ning tükeldatud banaan ning sega ühtlane mass. Vahusta vahukoor ning lisa kohupiimasegule vaikselt hulka. Võta külmikust kook ja vala järgmine kreemi kiht sellele ja kõige peale panna viimane biskviit kiht, mida ei immuta, kui plaan on teha peale martsipani kiht ( muidu martsipan hakkab sulama ). Martsipani kulus mul umbes 200 g. Tegemist siis valge aprikoositummadest martsipaniga. Millele tegin valgeshokolaadi ja shokolaadipaberiga südamed koogi küljele. Peale niristasin valgetshokolaadi ja vormisin punasest ja kollasest martsipanist roosid.

teisipäev, 6. mai 2008

Kookose-rabarberi muffinid







Taaskord üks lemmikutest koostisosadest kookoshelbed ja rabarber ja tulemus jälle rannahooajaks ohtlik :D Kindlasti soovitan katsetada.


.


Koostis:


.


200 g toasooja margariini


2 dl suhkrut


1 tl vaniljesuhkrut


3 muna


2 dl Veski Mati suurepärast nisujahu


2 dl kalewi nisujahu


1 dl kookoshelbeid


2 tl küpsetuspulbrit


1 dl maitsestamata jogurtit


4 dl tükeldatud rabarbrit


.


Valmistamine: Vahusta margariin suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad.Sega nisujahu, koososhelbed, küpsetuspulber omavahel, lisa margariini-munasegule. Sega ettevaatlikult juurde jogurt. pane 1 tl taigent muffini vormi, siis 1 tl tükeldatud rabarbereid ja 1 tl taigent jälle. Tainast jätkus mul : 7 pesaga tupperware muffinivormile, inglismaalt tellitud pisemate pesaga muffinivormilehttp://www.makeawishcakeshop.co.uk/onlineshop/Details.asp?ProductID=1016 ja kahele korvikese vormile, kuhu panin muffini paberi enne. Küpseta eelsoojendatudahjus 200 kraadijuures 30 minutit umbes.

esmaspäev, 5. mai 2008

Martsipani-rabarberi rull


Hästi mõnus jääb pärmi-lehttaigen selle küpsetisele, selline krõbe ja ei domineeri väga maitses, rabarber ja martsipan on teadagi hea kooslus.



Kuna see rull sai tehtud pirukatest ülejäänud taignast, siis natuke raske õelda koguseid aga arvan :



500 g pärmi-lehttaignat


300 g rabarbereid


150 g martsipani



Määrimiseks: muna


lao taignale tükeldatud rabarber, siis lao peale martsipani pisikesed tükid ja keera rulli. Määri munaga ja küpseta 200 kraadi 20 minutit.

Vorstiampsu keerud


Pealtnäha sarnased minu blogi viineripirukatega aga seekord erinevus selline: pärmilehttaigen ja wõro johanna vorstiampsud sisuks. Tiku viineritega tuleksid sama väikesed arvatavasti. Pärmilehttaigen jääb krõbe seljuhul kui teha taignast võimalikult kitsad ribad, mis ümber vorsti siis keeratakse. Suuruse poolest sellised ühe ampsu pirukad.

Vaja läheb:
500 g pärmi-lehttaigent
220 g johanna vorstiampse

Määrimiseks : muna

Rulli taigen lahti ja lõika sellest hästi peenikesed ribad ja keera ümber vorsti. Küpseta eelsoojendatud ahjus 17 min 200 kraadi juures.

Rabarberi - martsipani kook























































Hapu rabarber ja magus martsipan annab kokku supperhea maitse. Suht sarnane õuna-martsipani koogi maitsega, mis mul varem blogisse lisatud on. Tulemus oli see millest täpselt unistasin. retsept on võetud NAMI-NAMI retseptikogust http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=6954 .


.


.












100 g margariini


2 dl suhkrut


2 muna


2 dl nisujahu


0.5 tl küpsetuspulbrit


100 g rabarberit


1 tl kartulitärklist


100 g martsipani






Kaunistamiseks:


Tuhksuhkrut



Valmistamine:Sulata margariin potis, tõsta siis pott tulelt. Sega juurde suhkur, munad, nisujahu ja küpsetuspulber. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud Ø 24 cm koogivormi.Lõika rabarber õhukesteks viiludeks ja sega kartulitärklisega. Puista tainale. Purusta martsipan sõrmede vahel tükkideks ja laota ühtlaselt koogile.Küpseta 175kraadise ahju keskosas umbes 30 minutit.Sõelu valmis koogile tuhksuhkrut.

pühapäev, 4. mai 2008

Kookospiima Panna cotta värskete maasikatega








Võtsin seekord osa Nami-Nami ühistegemistest http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=1837 ja seekordne ülessanne oli Panna cotta valmistamine. Kuna külmkapis ootas ammu kasutust kookospiim ja koogist oli järele jäänud pakk vahukoort, siis oli selge, mis retsepti kasuks otsustada.




retsept võetud Nami-Nami kodulehelt.
Magustoit kukkus välja väga kreemjas ja hea, kindlasti peab seda süües lisandina midagi hapukat juurde sööma, maasikad sobisid väga hästi. Kui alguses kartsin et zelatiini sai liialt palju, siis tegelt oli seda piisavalt, ei olnud liiga tugev ja samas ka liiga vedel tarretis. Kookospiimaga puutusin elus kokku üldse esimest korda ja kindlasti ei jää see ka viimaseks.



500 g kreemjat kookospiima( piisas ka 400 g)

2 dl 35% rõõska koort

75 g suhkrut

2 spl zelatiinipulbrit



Kaunistamiseks: maasikaid


Valmistamine: Sega zelatiini pulber 1 spl külma veega ja lase paisuda 5 min. ning sulata pärast kuumal veevannil. Pane umbes 1 dl rõõska koort väikesesse potti ning kuumuta (ära keeda!), ise kuumutasin kuumalveevannil. Lisa sulatatud zelatiini segu ning sega ühtlaseks.Vahusta ülejäänud rõõsk koor vähese suhkruga.Sega kausis kookospiim ja suhkur. Sega juurde veidi jahtunud koore-želatiinisegu, seejärel sega õrnalt juurde vahustatud rõõsk koor. Kalla segu toidukilega vooderdatud muffini vormi ning pane vähemalt 4 tunniks, soovitavalt üle öö, külmkappi tarretuma. Serveerimiseks kummuta kookospiimatarretised vaagnale ning kaunista värskete maasikate . Serveerimisel on kasutatud suhkrupasta liblikat, mille tegemise kohta saab infot siit : http://liiz17.blogspot.com/2008/04/vale-martsipan-kaunistused.html

reede, 2. mai 2008

Broileri-virsiku lavash


Mõnus suutäis suvel grilli kõrvale või suupistena sünnipäeva lauale.
1 lavash
1 naturaalne merevaik
4 virsiku poolikut ( kompott)
1 pott salatilehti
1 kondita suitsutatud broilerikints
Lavashile määrida merevaik. Järgmisena pese salat ja lao lavashi peale ühtlaselt. Järgmisena lisa tükeldatud broilerikints ja tükeldatud virsik.

neljapäev, 1. mai 2008

Sharlotte kook


















Jälle üks kook, mida ammu on soov olnud katsetada. Esimene idee oli poest osta rullbiskviit ja täidis ise teha aga kuna see maksis üle 30 krooni ja mul oleks vaja läinud 2 tk, siis katsetasin ka rullbiskviidi ise teha. Ja välja kukkus rullbiskviit väga kena, arvestades minu eelmisi katsetusi. Täidiseks tegin taaskord nn oma firmaka.
Rullbiskviit:
5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl tärklist
2,5 spl nisujahu
1 alma vaniljekohupiimatoru ( 300g )
Täidis:
2 pakki vahukoort
1 alma vaniljekohupiimatoru ( 300 g)
1 dl kuuma vett
1 pakk aprikoositarretise pulbrit
4 kompottvirsiku poolikutEralda munakollased munavalgetest.Munavalged vahustada kõvaks vahuks, nii et kui kausi teistpidi keerab, ei kuku kausist välja ja teises kausis munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, siis lisada munakollasevahule tärklis, jahu ja munavalgevaht ja miksri aeglasema reziimiga segada taigen vaikselt ühtlaseks. Panna küpsetuspaberile, küpsetada keskmises vahes 200 kraadi juures umbes 9 min kui pealt pruunikaskollane. Võta rullbiskviit kohe küpsetuspaberi küljest lahti ja pane ta teise küpsetuspaberi peale. See küpsetuspaber, mille peal rullbiskviiti küpsetasid, tee käega märjaks ja pane see paber rullbiskviidile nii, et märg pool rullbisviidi peal. Lase paberi all jahtuda.( Kui märga paberit peale ei pane, siis läheb rullbiskviit kõvaks ja seda ei saa pärast enam keerata, murdub katki, eelpool kirjeldatult toimides aga jääb rullbiskviit ilus pehme.) Jahtunud põhjale määri kohupiima ja rulli kokku ning pane kreemi valmistamise ajaks külmkappi, et parem lõigata oleks. Täidise jaoks sega kuumvesi tarretise pulbriga ja jahuta. Lisa kaussi kohupiim ja sellesse tükeldatud virskiku poolikud. Lisa kohupiimale tarretise vedelik ja sega kiirelt ühtlaseks massiks. Vahusta vahukoor ja lisa ettevaatlikult kohupiima segule. Võta külmikust rullbiskviit ja lõika õhukesed viilud ( 0,5 cm paksused umbes). Vali kauss mille sisse kook teha. Vooderda kook rullbiskviidi viiludega ning immuta virsikukompoti vedelikuga need ja vala sisse kreem. Kuna võtsin ise suht suure kausi siis jäi mul rulbsikviidi lõike väheks peale panemiseks ( et kummuli keerates tekiks põhi) siis jätsin kreemi katmata ja kook tuli samuti väga hea. Pane kook külma ja hoia seal vähemalt 5 h. Siis kalluta kausist kook vaagnale ja kaunista kohupiimakreemi, maasika ja virsikutega. ( võib kasutada ka vahukoord kaunistamisel)