kolmapäev, 25. juuni 2008

Kohupiimatort koolilõpetajale :)




Kuigi tegemist täiesti traditsioonilise minu retseptiga, siis vorm mida kasutasin, täiesti uus minu kapis :P Sattusin taaskord realiseerimiskeskusesse kui seal olid kõik tooted -60% ja avastasin selle vormi sealt riiulilt. Maksin vaid 40 krooni selle eest aga jälle juures midagi, mida saab tordi tegemisel kasutada ;) Konkreetne kook on siis elukaaslase õele, kes lõpetas 9 klassi - Palju õnne kallis Helena ;)





Koogi tegin siis nii : kõigepealt küpsetasin 5 munaga biskviitpõhja selle raamatu vormiga - 5 munavalget, 5 munakollast, 5 spl jahu, 5 spl suhkrut - vahusta munavalged kõvaks vahuks. teises kausis vahusta munakollane ja suhkur. Lisa munakollase segule jahu ja selle peale kohe munavalge ning tasase miksrireziimiga aeglaselt sega taignaks. küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit. Tõsta vormist välja põhi ja vooderda vorm säilituskilega. Aseta koogipõhi vormipõhja ja immuta kohvi-Vana Tallinna seguga ( kohvi kulus kogu tordi peale 1 tass ja 2 spl vana tallinnat). Siis vahustasin 2 pakki vahukoort ja segasin 300 g vanilje kohupiimapasta ja tarretise seguga. (Eelnevalt olin valmistanud tarretise pulbrist ja 1 dl kuumast veest tarretise vedeliku ja seganud kohupiimapasta hulka). Määri tordipõhjale veidi kohupiima-vahukoore kreemi ja lao peale 2 banaani. Siis ülejäänud kreem ja kõigepealmiseks kihiks küpseta 5st munast kandiline põhi, mille lõikad siis parajaks kui koogile paned. Immuta kohviga. Aseta külmkappi üheks ööpäevaks ja kaunista vahetult enne serveerimist.

teisipäev, 17. juuni 2008

Kohupiimakook


Eelmisel päeval sai tehtud suures koguses kohupiimakreemi rabarberi kisselli kõrvale ja seda jäi järgi nii palju, et kooki teha. Retsepti siis valisin http://www.toidutare.ee//retsept.php?id=6405 lehelt. Õnneks oli minu kohupiimakreemi täpselt 500 g ( tehtud oli see vaniljekohupiimatoru, tavaline rasvatu kohupiim, hapukoort, vahukoor, suhkur) ja siis ülejäänud asjad panin retsepri järgi. Kook tuli väga maitsev ja mõnusalt kohev, just sidrunikoor andis selle ideaalse maitse.


PÕHI:
100 g või või margariin
3sl suhkur
0,25 tl Sool
1 munakollane
2 dl nisujahu




TÄIDIS:
500 g kohupiim
2 dl suhkur
3 sl nisujahu
3 munakollane
200 g Hapukoort
4 tk munavalge
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

riivitud sidruni koor





Kuumuta ahi 200°C-ni.
Haki või jahuga segamini.
Lisa munakollane, sool ja suhkur ning sega tainaks.
Vajuta tainas 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele.
Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkru ja vanillsuhkruga.
Sega hulka kohupiim, hapukoor, sidrunikoor ja nisujahu.
Kõige lõpuks sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahuks vahustatud munavalged.
Kalla täidis tainale ja küpseta 30-40 minutit, kuni kook muutub kaunilt kuldkollaseks.

reede, 6. juuni 2008

Kringel







Lõpuks ometi võtsin end kokku ja tegin tavapäraste kaneelikakukeste asemel kringli. Pärmitaigna tegin http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=4073&otsing=d158a2a4603eb15c7795e064a7b180d7 retsepti järgi. Selle retseptiga olin ka enne kokku puutunud ja õnnestus päris hästi. Seekord asendasin presspärmi kuivpärmiga. Vahele panin võid, suhkrut, kaneeli ja martsipani ning minu üllatuseks 2 viimast koostisosa üksteist üldse ei seganud, vaid ilma martsipanita oleks kringel suht maitsetu tulnud . Tegin pool portsu ja meie väikese perele täpselt õige ports ;)




Taigen:


6 g kuivpärmi


50 g taluvõid


1 muna


0,5 kl piima


3 kl jahu




Täidis:


60 g martsipani


50 g võid


2 spl kaneeli


2 spl suhkrut




Kuivpärm segada jahuga , lisada veerand pakki sulatatud võid, lahtiklopitud muna, pool klaasi piima. Segada ja panna pooleks tunniks külmkappi. Kerkinud taigen rullida lahti, määrida peale või, puistada üle suhkru, kaneeli ning martsipani tükkidega ja keerata uuesti rulli. Rull lõigata pooleks (et oleks kaks pikka riba) ja põimida need omavahel läbi. Küpsetada 30 min 200º C juures.

kolmapäev, 4. juuni 2008

Mustikakeeks















Midagi mustika sõpradele. See keeks praktiliselt koosnebki mustikatest, mis teeb selle mõnusalt mahlaseks. Soojalt, piimaga oli väga hea . Retsept võetud : http://www.toidutare.ee//retsept.php?id=7093 lehelt. Küpsetusaeg pikenes 10 min, mille 175 kraadi asendasin 200 kraadiga , hiljem avastasin et keskelt jäi keeks ikka veidi tooreks :( Kuju sai kannatada selle tõttu, et ma ei suutnud oodata , millal kook maha jahtub ja panin ta suht kuumalt taldrikule :P

Koostis:
125 g Või
2 Muna
1,5 dl Suhkur
2,5 dl Jahu
1 tl Küpsetuspulber
2 sl Piim
300 g Mustikad (külmutatud)

Valmistusaeg:
Sulata või. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa küpsetuspulbrigasegatud jahu, piim ja sulatatud või. Sega juurde külmutatud mustikad. Võita piklik keeksivorm ja vooderda küpsetuspaberiga . Vala tainas vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 40 minutit. ( soovitan 180 kraadi juures 45 min umbes)

teisipäev, 3. juuni 2008

Kaneelipuruga õunamuffinid







Taaskord võtsin kätte oma Muffinid2 retseptiraamatu ja hakkasid silma siis õunamuffinid. Olen armastanud eluaeg kaneeliga küpsetisi ja võiks õelda et see küpsetis asendaks aegajalt ka kringlit, suht sarnased maitseelamused. Väga head nii külmalt kui ka soojalt . Kasutasin oma silikoon muffini vorme ja täitsin need nii : 1 tl tainast, 1 tl õunu, 1 tl puru, 1 tl tainas ja 1 tl puru ;)


Taigen:



2 õuna



3,5 dl nisujahu ( ise panin 1,5 dl veski mati eriti head nisujahu ja 2 dl tavalist nisujahu)



1,5 tl küpsetuspulbrit



2 tl vanillsuhkrut



150 g toasooja võid



2 dl suhkrut



2 muna



1,5 dl piima





Kaneeli-purutainas:



1,5 dl nisujahu



0,75 dl suhkrut



1-2 sl kaneeli



60 g sulatatud võid





Koori ja puhasta õunad ning lõika väikesteks kuubikuteks. Sega suures kausis jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur. Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa vajustamist jätkates ükshaaval munad. Kalla hulka ka piim. Lisa kuivained munasegusse ja sega vaid nii palju, et ained segunevad. Täida pabervormid poolenisti tainaga ja kata õunakuubikutega. Kaneeli-purutaina tegemiseks sega sulatatud või suhkru, jahu ja kaneeliga. Kata üunakuubikud poolega purutainast. Jaga ka ülejäänud muffinitainas vormidesse ja kata ülejäänud purutainaga. Küpseta 180 - kraadises ahjust 30 min ( mina lasin enamus ajast 200 kraadises ahjus ja kulus 35 min kokku). Enne ahjust välja võtmist proovi küpsust tikuga.