neljapäev, 31. juuli 2008

Pärmitainapannkoogid




Tekkis suur soov pärmipannkooke süüa ja retsepti leidsin nami-nami lehelt :


http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=15


Alguses ehmatas selle taigna nn olek - liiga vedel aga pannkoogid said maitsvad. Eriti head olid nad jäätisega ;)



Koostis:
5 dl vett või piima
1 sl suhkrut
soola
20 g pärmi
2 muna
4 kuni 5 dl nisujahu
Praadimiseks:
võid või õli

Valmistamine:
Soojenda piim või vesi 35-40 kraadini, lahusta selles suhkur, sool ja pärm. Lisa lahtiklopitud munad, sõelutud jahu ja sega ühtlaseks tainaks. Lase tainal soojas (25-35 kraadi) kohas kerkida, vahepeal sega.
Valmis tainast prae võitatud pannil koogid. Kuumus ei tohi olla liiga tugev, muidu võivad koogid seest tooreks jääda.

laupäev, 26. juuli 2008

Mustikakook


















Tegemist ühe meie pere lemmik retseptiga. Eriti hea on kook siis kui kasutada värkeid mustikaid aga saab ka kasutada kompotti või külmutatud mustikaid. Olen seda retsepti oma blogis juba kasutanud aga rabarberitega. Seekord tegin selle koogi 26 läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja usun et piisaks ka poolest kogusest taignast, ise kasutasin äärtele osa taignast. Kook on eriti hea jahtunult ;)



Põhi:
200 g võid
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl nisujahu
2 dl tumedat nisujahu ( veski mati suurepärane nisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:



o,5 l värskeid mustikaid



4 dl hapukoort
2 muna
1 dl suhkrut
2 tl vaniljet
Vahusta margariin ja suhkur, lisa ükshaaval ja vahustamist jätkates munad. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ja sega taignale aeglasema miksri reziimiga. Jaota taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi ja vala peale mustikad.Täite jaoks sega koostisained kausis ja vala mustikatele. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 30 min.

neljapäev, 24. juuli 2008

Vaarika-jogurtimuffinid ( 12 tk)










Teine katsetus õega olid siis jogurtiga muffinid, mis seltskonnas said rohkem heakskiitu, kui kardemoni omad ( nad lihtsalt pidid 1 lemmiku valima, kuigi paljudele meeldisid mõlemad :) ). Need muffinid ei olnud nüüd nii kohevad kui kardemoni omad aga mõnus vaarikate hapukas maitse oli see mis muffinile pluss punkte tõid. Retsept taas võetud Lia Virkuse Muffinid2 raamatust.





50 g võid



2 muna



2 dl suhkrut



1,5 dl maitsestamata jogurtit



3 dl nisujahu



1,5 tl küpsetuspulbrit



2 dl vaarikaid





Sulata või. Vahusta munad suhkruga ning lisa maitsestamata jogurt ja jahutatud või. Sega kuivained ja lisa munavahu hulka. Jaga tainas muffinipanni pesadesse. Vajuta igasse pessa 4-5 vaarikat. Küpseta ahjus 15 min 200 kraadi juures.

Kardemoni-vaarikamuffinid ( 12 tk )









Kuna ilus suve ilm oli, võtsime suuna taas suvepealinna Pärnu ja kuna õel oli vaarikate uputus, siis tegime ühise kokkamise õhtu, pärast steffani pitsas käiku :) Esimesena katsetasime siis kardemoni - vaarikamuffinite retsepti . Väga kohevad ja magusa poolsemad muffinid. Vaarikate hapusus ei tule kindlasti süües esile. Väga hea küpsetis soojalt külma piimaga ;) Retsept sai võetud Lia Virkuse Muffinid 2 raamatust.



Taigen:



2 muna



2 dl suhkrut



125 g võid



1 dl piima



3 dl nisujahu



1,5 tl küpsetuspulbrit



0,5 sl purustatud kardemoni



2,5 dl värskeid või külmutatud vaarikaid + 1 spl nisujahu





Sulata või. Vahusta toasoojad munad suhkruga tihedaks vahuks. Lisa piim sulavõile ning piimasegu munavahule. Sega omavahel kuivained ning lisa taignasse. Sega vaarikad jahuga ning lisa ettevaatlikult tainasse. Jaga tainas muffinipanni pesadesse. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

teisipäev, 22. juuli 2008

Sõstra - Beseetort












Taaskord olid külalised põhjuseks, et kooki teha. Kuna sügavkülmas olid poest ostetud külmutatud marjadesegu ( maasikad, arooniad, punasedsõstrad, ploomid 450 g) siis hakkasin lähtuma sellest retsepti otsingul. Koogi valmistamisel kasutasin neist arooniad, punasedsõstrad ja väiksemad maasikad. Besee osas vähendasid suhkru kogust ja õigesti tegin, kuna tulemus oli täpselt õige. Kook oli mõnusalt kohev ja punased sõstrad sobisid sinna valatult. Üks põhjus punastesõstarde külmutamiseks :D





Taigen:



1,5 dl (150 g ) sulatatud margariin
2 tk munakollane
1 dl suhkur
3 dl nisujahu ( panin 1,5 dl kalewi nisujahu ja 1,5 dl veskimati suurepärane nisujahu)
2 tl küpsetuspulber
1 dl kookoshelbed
1 dl koor või piim



Kate:
4 dl värsked või külmutatud punased sõstrad
2 tk munavalge
1 dl suhkur
veidi vanillsuhkrut



Vispelda sulatatud margariin, munakollased ja suhkur kausis kohevaks vahuks. Lisa küpsetuspulbriga segatud nisujahu ja kookoshelbed. Murenda taignaained sõrmedega segi ja lisa koor või piim. Seejärel sega võimalikult vähe ja laota taigen ühtlase kihina koogivormi. Taigna pinnale puista värskeid või külmutatud sõstraid. Vahusta munavalged, lisades vähehaaval suhkru. Maitsesta vanillsuhkruga. Laota beseevaht marjadele ühtlase kihina või tee sellest tordipritsiga kaunistusi. Lõpuks võid kaunistuseks lisada veel mandlilaaste. Küpseta torti 40 minutit 175°C juures.

esmaspäev, 21. juuli 2008

Lehttaigna õunakook





Kuna külalised olid tulemas, siis panin aga lehttaigna väiksemale ahjuplaadile, ladusin peale martsipani tükikesed ja 1 suure õuna. Lõpuks lisasin kaneeli ja suhkru ( viimase sõib täitsa panemata jätta, kuna martsipan annab piisavalt magusust) ning määrisin munaga. 200 kraadijuures 25 minutit.Väga mõnus ja kiire kook ;)


Lehttaigna - martsipani rullid




Kuna õunakoogist jäi üle lehttaigna ribasid, siis kastsin need suhkru sisse , keerasin rulli ja asetasin peale martsipani tükikese ning määrisin pealt munaga. 200 kraadi juures 15 minutit, ning valmis sai väga mõnus suupiste ;)

kolmapäev, 16. juuli 2008

Prantsuse shokolaadikook












Foorumis jäi silma prantsuse shokolaadikoogi kiidulaul ja tekkis kohe isu seda ise ka küpsetada. Välja kukkus hästi magus ja rammus kook. Üle ühe sektori ei suutnud keegi seda süüa, kuna magusa annus oli juba üle nn manustatud :D Võimalik et tegin midagi valesti - liiga kaua ahjus, või et panin külmkappi või et lisasin oma algatusel soodat :( Kokkuvõteks võib õelda et kook oli hea aga palju seda süüa ei jõua :)



Retsepti võtsin siit : http://kokkama.blogspot.com/2008/06/prantsuse-okolaadikook.html



Ise siis lisasin taignasse 1 tl soodat ja kreemi osas siis 100 g shokolaadi, 0,75 dl vahukoort, 20 g võid .



Kopeerin igaks juhuks retsepti ka siia:



200 g tumedat šokolaadi (näiteks Bitter)
200 g võid või margariini
3 muna
2,5 dl suhkrut
3 dl jahu ( kasutasin 1,5 dl kalewi nisujahu ja 1,5 dl veski mati suurepärane nisujahu)



(1 tl soodat)

Kate:
25 g margariini või võid ( mina panin 20 g)
1 dl vahukoort ( mina panin 0,75 dl)
150 g tumedat šokolaadi ( mina panin 100 g )

Serveerimiseks:
vahukoort

Sulata šokolaad ja rasv potis nõrgal tulel. Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu(ja sooda) muna-vahtu. Lisa rasva-šokolaadisegu ja sega ained ühtlaseks taignaks Kalla taigen võiga määritud ja mannaga kaetud umbes 26 cm läbimõõduga lahtikäivate äärtega vormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 30 minutit. Kook peab jääma seest niiskeks. Lase koogil veidi jahtuda ja võta see vormist välja.

Katte jaoks kuumuta pliidil rasv, koor ja šokolaad. Hõõru ained ühtlaseks massiks. Jahuta. Kalla kate koogile ja kanna see ka koogi äärtele. Tõsta kook jahedasse. Serveeri vahukoorega.

esmaspäev, 14. juuli 2008

Valge shokolaadi - maasika tort












Valge shokolaad tordi kreemis on minu puhul midagi uut. Ammu oli soov midagi sellist proovida. Viimase hetkeni ei suutnud ma leida seda õiget retsepti, nii ma siis tegin erandina koogi nn oma peaga :) Ja välja kukkus liigagi maitsev, kuna oht oli kook üksinda ära süüa :D



Põhi:



150 g ( 8 tk) digestive küpsiseid



1 sp kakaod



70 g sulavõid





Vahele:



22 maasikat ( võivad olla ka sügavkülmast võetud)



1 tl suhkrut



Kreem:



300 g maitsestamata 5% kohupiimakreemi



100 g valget shokolaadi



200 ml vahukoort



2 spl suhkrut





Purusta küpsised ja lisa kakao ja sulavõi. Võta lahtikäiv 26 läbimõõduga vorm ning vooderda säilituskilega. Suru põhjale küpsise sega ning kata pealt maasika poolikutega ja raputasin peale suhkrut veidi. ( kuna mul endal ei olnud enam värskeid maasikaid, siis läksin juba sügavkülmas olevatele talvevarude kallale, panin maasikad kilekotti ja asetasin kuuma vette 5 minutiks, nii säilib maasika kuju ). Kreemi valmistamiseks sulata shokolaad kuumal veevannil ja sega see kohupiimakreemiga. vahusta vahukoor ja suhkur, ning lisa aeglaselt kohupiima kreemile. Vala kreem koogi põhjale. Aseta külma vähemalt 2 tunniks.







laupäev, 12. juuli 2008

Virsiku kohupiimakook


















Oli vaja teha midagi kiirelt külakostiks ja leidsin sellise retsepti: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=2753 Aprikoosid siis asendasin virsikutega. Küpsetusaeg oli lõpuks



selline : 35 min 175 kraadi, kuna täidis tundus liiga vedel, panin 200 kraadini ja 10 min. Kuna ka sellest ei piisanud lasin 175 kraadi juures veel 10 min ja lõpuks oli kook valmis :) Kook ise on suurepärane kui võtta lõik koos virsiku tükiga, siis ta on hästi mahlane. Kasutasin 26 läbimõõduga lahtikäivat vormi.



Koostis:
Põhi:
100 g võid
1.5 dl suhkrut
1 muna
3 dl nisujahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
Täidis:
800 g ehk suur purk suhkruleemes konservitud poolitatud virsikuid
200 g kohupiima
200 g hapukoort
3 muna
0.5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 dl virsikukompotivedelikku


Valmistamine:
Valmista tainas: vahusta toasoe või ja suhkur.
Lisa muna ja omavahel segatud kuivained.
Suru tainas võitatud vormi põhja ja äärtele. Pane tainaga vooderdatud vorm täidis valmistamise ajaks külmkappi.
Sega kohupiim ja hapukoor.
Lisa munad, suhkur, vanillsuhkur ja kompotivedelik.
Vala segu tainale.
Nõruta virsikud ja tõsta kohupiimasegule, kumer pool üleval.
Küpseta 175-kraadises ahjus 35 minutit ( reaalselt umbes 55 min), kuni kook on pealt kaunilt kuldne.



Pikkpoiss kuivatatud ploomidega







Kuna olin unustanud panna sügavkülma hakkliha ja seda oli mul siis suuremal hulgal vaja ruttu realiseerida, siis otsustasime mehega pikkpoisi kasuks.. mina muidugi olin rohkem vaataja rollis aga välja kukkus hästi mõnus mahlane, mida pilt ei suuda edasi anda :P


Retsept umbes selline:


600 g hakkliha


3 viilu saia


1 suur sibul


2 muna


meresoola


liha üldmaitseaine


kuivatatud mustiploome



sai panna vee sisse umbes minutiks, pigistada nendest vesi ja lisada hakklihale. Segada. Lisada munad , tükeldatud sibul ning maitsestada, vastavalt oma maitsele. Käega segada ühtlane mass ja valada vormi ( kasutasin ise nn leivavormi & keeksivormi) Vormis tõmmata käega keskele vagu, ja täita see ploomidega ja katta pealt hakkliha osaga jälle. Küpsetada 200 kraadi juures 1 h.

teisipäev, 8. juuli 2008

Pannkoogid täidisega




Kuna sai käidud maasika festivalil ja ostetud suures koguses maasikad, otsustasime teha pannkoogi õhtu. Kuna ma ise pole eriline soolase täidisega pannkookide austaja, siis puudus ka nende tegemis kogemus. Leidsin selle täidise kokaraamat.ee retsepti kogust. Tegin pool allantud kogusest ja sain 4 täidetud pannkooki. See täidis oli minu meelest täitsa söödav :D Mees muidugi kiitis taevani ;) Pannkoogid on tehtud sama retsepti järgi nagu mul juba blogis on.



Täidis:

u. 200 suitsuvorsti
u. 200 g juustu
1,5 tl jahu
ühe sidruni mahla
1 küüs küüslauku
1 väike sibul

Kaste:
majoneesi
hapukoort
sool
suhkur
sinep


Valmistusviis
1. Küpseta u.10 ülepannikooki (mitte magusat)
2. Tükelda ja prae suitsuvorst ja sibul.
3. Lisa jahu ja sidrunimahl (võib kasutada sidrunimahla konsentraati, mis on eelnevalt lahjendatud) NB! Sidrunimahl peab olema külm.
4. Võta panni tulelt ja kalla segu kaussi
5. Lisa riivitud juust ja pressitud küüslauk, sega
6. Saadud seguga täida pannkoogid ja pane ahjuvormi.
7. Puista peale veidi riivitud juustu ja küpseta pannkooke ahjus kuni juust sulab, u 15 min. keskmise kuumuse juures
8. Seni kuni pannkoogid on ahjus sega kastme ained ja maitsesta.
Hüva nõu: Sidrunimahl ja jahu on vajalikud, et täidis ei laguneks laiali. Täidetud pannkoogid on väga head pühapäeva hommikuks, siis võib nad eelmine õhtu valmis teha ja hommikul pane vaid ahju.

Pannkoogid maasikatoormoosiga






Kuna sai tehtud pannkooke, mõtlesin et jagan ka retsepti oma blogi lugejatega. Tänu naistelehe retseptile teen ma lõpuks häid pannkooke:) enne seda ei õnnestunud need üldse. Taignast saab umbes 12 ülepannikooki !


Taigen
2 muna
3dl jahu
5 dl piima
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
0,5 dl õli
Löö kanamunad kaussi katki ja klopi segamini. Lisa kolmandik piimast , sool, suhkur ja klopi hulka jahu. Sega juurde ülejäänud piim. Lase taignal 0,5-1 h paisuda. Lisa õli. Küpseta

laupäev, 5. juuli 2008

Banaani-kohupiima Rullbiskviit





Väga tore teema seekord nami-nami ühiskokkamisel ( täpsemalt loe siit : http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=1972 )


Mitu päeva sai otsitud mingit huvitavad rullbiskviiti aga lõpuks läksin ikka kergemat teed ja tegin nn peast kiirelt ja midagi järele proovitut. Tulemus oli välimuselt ja maitselt täitsa hea. Igatahes laualt ta otsa sai ja perekond kiitis :D


Biskviit taigen:


6 munakollast


6 munavalget


6 spl jahu


6 spl suhkrut


1 tl vaniljesuhkrut


näpuotsaga soola


Kreem:


400 g maitsestamata kohupiimakreemi


2 spl suhkrut


1 pakk kirsitarretisepulbrit


1 dl kuuma vett


200 ml vahukoort


2 spl suhkrut


1 tl vaniljet


vahusta munavalged ja näpuotsaga sool tugevaks vahuks. Teises kausis munakollane ja suhkur. Lisa munakollase segule jahu ja kohe munavalge ning vaikse miksrireziimiga sega ühtlane kohev taigen. Aseta küpsetuspaberiga ( pihustasin sellele ka õli, et biskviit kergemini lahti tuleks ahjust võttes pärast) kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225 kraadises kuumas ahjus 8 minutit. Võta küpsenud põhi ahjust ja aseta kohe uuele küpsetuspaberile, millele on puistatud eelnevalt suhkrut ning ahjus olnud küspetuspaber pritsi märjaks veega ja aseta koogile, ning kata rätikuga. Lase jahtuda.


Valmista kreem: 1 dl kuuma vett sega tarretisepulbriga ja sega kuni vedelik ühtlane. Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljega. Teises kausis sega omavahel kohupiimakreem, suhkur ning tarretisevedelik kiirelt ühtlaseks. Tükelda kohupiima hulka banaan ja lõpuks sega ettevaatlikult vahukoor. Aseta kreem jahtunud biskviidile ja keera rulli. Järgijäänud kreem jaota ühtlaselt rulli peale. Pane kook külma ja serveeri värskete maasikatega .