teisipäev, 28. aprill 2009

Maasika kohupiima - küpsisetort

Traditsioonilin kohupiima-vahukoore ( 2 kohupiimatoru ja 2 vahukoort) küpsisetort, kuhu vahele on pandud maasikad . Küpsistest 2 pakki selga kakao ja 2 pakki kondentspiima maitsega. Immutasin kohviga. Maasikatega kaunistasin tordi ääred ja valge shokolaadi ribad peale :)

esmaspäev, 27. aprill 2009

Poja 2. sünnipäeva tort


Teiseks sünnipäevaks tuli auto rajaga tort, kuna shokolaadi autovormid olid olemas ja muu osa tuli siis fantaasial lendu lasta :) Keskmine osa viinamarja tarretis, kuhu on peale raputatud rohelisi kookoshelbeid, autorada selga kakaoküpsise puru ja kummikommid valged ning ääred kohupiimaga, kuhu lisatud rohelist toiduvärvi. Servad kaunistatud valge shokolaadi pitsiga ( joonistada muster küpsetuspaberile, panna tordi külge kohe ja külmkappi, hiljem paber ära tõmmata) Tordi sisuks sharlotte kohupiima tort maasika ja virsiku tükkidega.

pühapäev, 19. aprill 2009

Maasika kohupiima tort


2 aastasele kaunitarile sai tellimustööna tehtud maasika kohupiimatort. Sisse läks 4 kohupiimatoru, 4 pakki väikest vahukoort, 400 g külmutatud maasikaid, virsikukompott - immutamiseks ja üks kiht siis virsikuid ja kõigepeale lõbus martsipani pilt :) . Kokku oli torti 5 kg :)


Kräsupea kook


Juba ammu kommenteerisin Elina blogis Kräsupea koogi retsepti, lubadusega et selle proovin kunagi ära ja nüüd ma siis jõudsin nii kaugele, et võin selle retsepti ka oma blogisse lisada :) Omaltpoolt lisasin kompottkirsid, mis tegid koogi veelgi mahlasemaks, kuna kompottkitsi vedelikuga sai põhjad läbi immutatud. Ise olen teinud kräsupead biskviidi taignaga ja siis on peale saanud lihtsalt kuubikud , banaan ja hapukoor koos glasuuriga. Väga maitsev kook.


Põhi

4 muna

3,5 dl suhkrut

1 tl vaniljet

6 dl nisujahu

2 tl söögisoodat

400 g hapukoort

3 sl kakaod poolele taigna kogusele


Täidis

8-10 dl hapukoort

1 kirsikompott


Glasuur

50 g võid

1 sl piima

2 sl suhkrut

1,5 sl kakaod

50 g shokolaadi


Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor, vaniljesuhkur . Sõelu sisse jahu ja sooda segu. Vala pool tainast ahjuplaadile ning teisele poolele lisa kakao ning vala taigen lahtikäivasse vormi. Küpseta põhjasid 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni tikk jääb koogi sisse torgates puhtaks. Jahuta põhjad. Tükelda hele põhi kuubikuteks ja tume põhi kaheks kihiks. Hapukoor segada heleda põhjaga. Immuta 1 kakaoga koogipõhi kirsi mahlaga, määri peale veidi hapukoort ja lisa kirsid. Vala peale ka pool hapukoore-koogi kuubikute segust, lisa peale teine kakaoga koogipõhi ning immuta taas kirsi mahlaga ja vala peale ülejäänud kuubikud hapukoorega. Glasuuri jaoks sega ained potis ning jahuta, lisa peale koogile ja lase koogil seista külmkapis vähemalt 12 tundi.


Riis hakkliha ja hiinkastmega


Meie kutsume seda kodus plohviks aga kuna välimus ei saanud nii oranz kui plohv tavaliselt on, siis ei julge seda nimetust panna :)




Vaja läheb:


300 g hakkliha


2 kotiriisi pakki


1 purk salvesti hiina kastet


1 sibuk


1 porgand


õli


soola


pipart




Keeda riis pakil märgitud ajaga . Koori ja tükelda sibul ja porgand ning prae väheses õlis pehmeks, lisa hakkliha ja pruunista´ning maitsesta. Lisa keedetud riis ning hiina kaste, kuumuta kiirelt läbi.






pühapäev, 12. aprill 2009

Ahjus küpsetatud apelsini-sealihalõigud


Jälle üks tore õhtusöögi leid, mis ei erine eilsest lihaprae koostisosade poolest palju, seekordne retsept on võetud nami-nami retseptikogust. Kuna vaja oli 4 lihalõiku, siis tegin järgmiselt



4 lõiku pehmet sealiha

2 apelsini

1 dl apelsinimahla

3 sl mahedat sinepit

2 sl fariinsuhkrut

meresoola

musta pipart

Määri lihatükid sinepiga ja puista ühele küljele fariinsuhkrut. Aseta suhkrune külg ahjuvormi põhjale. Koori ja viiluta apelsinid ning asetada viilud liha peale.Vala üle apelsinimahlaga ja maitsesta. Puista peale fariinsuhkrut. Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Küpsetamise ajal kasta lihatükke praeleemega.

Apelsini pasha




nami-nami kooskokkamine oli piisavaks põhjuseks, et oma elu esimene pasha valmis teha. Eelarvamus selle magustoidu suhtes olid suht negatiivsed, kujutasin ette et tegemist ühe kuiva maitseelamusega. Retsept mis mulle kohe silma jäi oli nami-nami kasutaja Marju blogis , mis väitis vastupidist - tegemist mahlase ja kreemja magustoiduga. Ja nii see oli, kohe kindlasti oli see supper hea valik, retsepti osas ;)




Ise tegin nii:


300 gr aprikoosikohupiimapastat


1,5 dl vahukoort


2 dl suhkrut


1 muna


1 tl vanillisuhkrut


1 spl rosinaid


peotäis tükeldatud mandleid


1 apelsini riivitud koor


120 gr võid




kaunistuseks apelsini ja marmelaadi.




Sega omavahel kohupiim, vahustamata koor, muna, vanillisuhkur, rosinad, mandlid, riivitud apelsinikoor ja sulatatud või. Vala segu kahekordse niisutatud marliga vooderdatud sõelale, tõsta marli servad pasha peale ja aseta kõige peale kerge vajutis. Hoia külmkapis järgmise päevani. Kummuta serveerimisalusele ja kaunista.

Apelsini-sinepi seapraad




Maitsev sinepi ja apelsini maiguline õhtusöök, mida hiljem on hea ka leiva peale lõigata.


Vaja läheb


1,3 kg sealiha ( kasutasime kondita abaliha)


2 spl teralist sinepit


1 dl apelsinimahla


1,5 dl majoneesi


2 tl mee maitseline grillmaitseaine


umbes 2 tl meresoola ( peenestatult )


1 spl viinamarjaseemneõli




Sega kokku marinaadi ained.


Liha määrida kokku marinaadiga ja panna küpsetuskotti ( kui marinaadi juhtub jääma veel kausi põhja siis valada see liha peale ) .Kinnita küpsetuskott ja lase seista 12 h ja küpsetada ahjus 200 kraadi juures 1,5 h.






Kaerahelbe küpsised


Katsetasin lapsele teha kaerahelbe küpsiseid aga kuna esimese plaaditäie panin mitte nii kuuma ahju kui vaja, siis nad vajusid üheks nn koogiks, järgmine panni täis õnnestus paremini. Tegemist õhukeste ja krõbedate küpsistega.

Retsepti leidsin "HEAD ISU ! Hea küpsetamiseraamat" st , kus see retsept on kaeraleivakeste nime all.


Vaja läheb

3 dl kaerahelbeid

2 dl suhkrut

100 g sulatatud võid

1 tl küpsetuspulbrit

2 spl nisujahu

1 kanamuna


Sega kaerahelbed ja suhkur, lisa sulatatud või, siis kokkusegatud kuivained ja lõpuks muna.

Tõsta kahe lusikaga väikesed hunnikud ahjuplaadile, nii et vahele jääks ruumi .Küpseta eelsoojendatud 225 kraadises ahjus 5 min.

reede, 10. aprill 2009

ahjulavash kanafilee ja ananassiga


See on mu teine ahjulavashi katsetus, seekord siis külalistele. Kuna kana ja ananass on minu jaoks ideaalne kooslus, siis midagi halba ei olnudki loota :) Pilt õnnestus teha nn lõpuosast, sest unustasin lihtsalt lahtilõikamisel selle tegevuse ja pärast külaliste lahkumist pildistasin pisikest tükki, mis järgi oli jäänud :)


Vaja läheb:

1 lavash

1 merevaik

567 g ananassikonserv

500 g kanafileed

2 tomatit

2 dl majoneesi

250g riivitud juustu

broilerimaitseainet

soola


Laota lavash suurele ahjuplaadile, et hiljem oleks hea rulli keerata. Määri lavash merevaiguga . Prae pannil kanafilee ja maitsesta soola ja broilerimaitseainega. Laota kana lavashile ja lisa ka tükeldatud ananassikonserv. Laota viilutatud tomatid ühe rivina ja lisa peale majonees. Kõige lõpus raputa peale juust. Keera rulli ja 200 kraadises ahjus 15 minutit. Serveeri soojalt.






Sharlote tort küpsise kihiga


Küpsisekiht oli väga mõnus seal vahel, teinekord kahekordistaksin kogust. Sama retsepti järgi plaanin teha ka poja sünnipäeva tordi:)

Rullbiskviit:

5 muna

5 spl suhkrut

2,5 spl tärklist

2,5 spl nisujahu

400 g vaniljekohupiima ( tükilist)

100 g hapukoort

1 spl suhkrut kohupiimale ( nii palju kui täidis tundub piisava magususega)



Täidis:

2 pakki vahukoort

1 Tere aprikoosikohupiimatoru ( 300 g)

1 dl kuuma vett

1 pakk aprikoositarretise pulbrit

4 kompottvirsiku poolikut tükeldatult

4 sohokolaadi selga küpsist


Kate

300 g aprikoosi kohupiimatoru


Eralda munakollased munavalgetest.Munavalged vahustada kõvaks vahuks, nii et kui kausi teistpidi keerad, ei kuku kausist välja ja teises kausis munakollased vahustada suhkruga heledaks vahuks, siis lisada munakollasevahule tärklis, jahu ja munavalgevaht ja miksri aeglasema reziimiga segada taigen vaikselt ühtlaseks. Panna küpsetuspaberile, küpsetada keskmises vahes 200 kraadi juures 9 min ( tundub hele aga rullbiskviidi jaoks ideaalne). Võta rullbiskviit kohe küpsetuspaberi küljest lahti ja pane ta teise küpsetuspaberi peale. See küpsetuspaber, mille peal rullbiskviiti küpsetasid, tee käega märjaks ja pane see paber rullbiskviidile nii, et märg pool rullbisviidi peal. Lase paberi all jahtuda.( Kui märga paberit peale ei pane, siis läheb rullbiskviit kõvaks ja seda ei saa pärast enam keerata, murdub katki, eelpool kirjeldatult toimides aga jääb rullbiskviit ilus pehme.) Jahtunud põhjale määri kohupiima&hapukoore&suhkru segu ja rulli kokku ning pane kreemi valmistamise ajaks külmkappi, et parem lõigata oleks.


Täidise jaoks sega kuumvesi tarretise pulbriga ja jahuta. Lisa kaussi kohupiim ja sellesse tükeldatud virskiku poolikud. Lisa kohupiimale tarretise vedelik ja sega kiirelt ühtlaseks massiks. Vahusta vahukoor ja lisa ettevaatlikult kohupiima segule. Võta külmikust rullbiskviit ja lõika õhukesed viilud ( 0,5 cm paksused umbes). Vali kauss mille sisse kook teha. Vooderda kauss säilituskilega ja siis vooderda rullbiskviidi viiludega ning immuta virsikukompoti vedelikuga need ja vala pool kreemist . Purusta küpsised peale ja vala ülejäänud täidisest. Kata pealt rullbiskviidi viiludega. . Pane kook külma ja hoia seal vähemalt 5 h. Siis kalluta kausist kook vaagnale ja kata vahukoore või kohupiimakreemiga ( viimane jääb mõnusalt mahe, vahukoor liiga magus )

neljapäev, 9. aprill 2009

Imelihtne kanaroog sinepi ja juustuga



Hästi mahlane kanaroog. Kindlasti läheb kordamisele. Retsepti leidsin nami-nami retseptikogust . Kuna kodus olid suured broilerifileed, siis kogust ma ei muutnud muude ainete osas. Sinepit panin 1 tl täie, kartes et 1 spl on palju aga võib vabalt panna ka 1 spl :)

Koostis:
2 broilerifileed
150 g riivitud juustu
1 sl kuhjaga teralist sinepit
3 sl piima

Valmistamine:Lõika kanafileed horisontaalselt pooleks, nii et saad 4 kanalihalõiku. Laota ühekordse kihina teineteise kõrvale suurde kergelt õlitatud ahjuvormi. Sega riivjuust sinepi ja piimaga ning jaota segu kanatükkidele. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kanatükid on kuldsed. Serveeri näiteks ahjukartulitega, millele on lisatud riivitud juustu.

teisipäev, 7. aprill 2009

Apelsini - kanakaste

Pilti ei hakanud tegema, kuna välja näeb nagu kaste ikka aga tasub proovimist :)
Retsept leitud nami -namist.
Ise tegin nii :

Koostis:
3 tk kanafileed
2 tk apelsini
1 sl nisujahu
vett
1 tl meresoola
Mee maitseline grillsegu
1 tl suhkrut

Valmistamine:
Pressi kaussi 1,5 apelsini mahl ja lisa niipalju vett, et saaksid 3 dl vedelikku.Hauta selles vedelikus kanafileesid umbes 30 minutit. Maitsesta maitseainetega. Eemalda kanatükid apelsinileemest ja paksenda leem nisujahu abil.Eemalda nahk ja luud fileedelt, lõika hautatud fileed viiludeks. Kuumuta lihaviilud ja apelsinitükid kastmes läbi ja maitsesta.

pühapäev, 5. aprill 2009

Lehttaigna-peekoni-tomati-juustu suupiste


Väga hea leid suupistete retseptiraamatust :)
Vaja läheb:
lehttaigent
peekonit
kirsstomateid
õli ( ise kasutasin viinamarjaseemneõli)
riivjuustu
määrimiseks muna
Koguseid on siinkohal raske välja tuua aga kui lehtaigen lahti rullida ja pisikesed ruudud lõigata, siis iga ruut pritsida üle õliga, ruudu peale panna peekon, peekoni peale poolik kirsstomat ja kõigepeale riivjuustu. Pintseldada üle munaga ja 225 kraadises ahjus 10-15 min.

Lehttaigna õunakook jäätisega

Väga lihtne ja maitsev magustoit/kook

Vaja läheb
lehttaigent
õuna
kaneeli
suhkrut
muna määrimiseks
jäätist

Rulli lehttaigen lahti ja jäta osa taignast ribade tegemiseks pealispinnale. Katta õuntega , raputa peale kaneeli ja suhkrut, moodusta taignaribadest nn võrestik kõige peale ja määri munaga. 225 kraadises ahjus 30 min umbes. Serveeri jäätisega.

reede, 3. aprill 2009

Kohupiima-vaniljestritsel ( 2 tk )


qsti blogis on üks isuäratav stritsel ja kuna see stritsel on ainult kiidusõnu teiste küpsetajate poolt pälvinud, siis ei saanud minagi proovimata jätta :) Tõesti väga hea ja mahlane, ka järgmisel päeval;) Kuna ise kasutasin kuivpärmi, siis toon välja selle retsepti nii nagu ise tegin.

Pärmitaigen:
11g kuivpärmi
1,5dl piima
1,5 dl vett
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid

Täidis:
150g võid
400g kohupiimapastat
1/2dl suhkrut
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 91g)
1,5 spl vaniljesuhkrut

Määrimiseks:
1/2 muna

Sulata või. Pane piim kaussi ja vala peale kuum vesi. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-veesegusse. Lisa maitseained ning jahu-kuivpärmisegu. Viimasena sulatatud või. Sõtku kenasti läbi ja lase kerkida rätiku all umbes pool tundi .
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ning kastmepulber.Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks soovitavalt küpsetuspaberil, mille paned hiljem koos stritsliga ahju, palju mõnusam tõsta. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. qsti blogist fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.Määri saiad varem kõrvalepandud munaga.Küpseta saiu 180 kraadi juures umbes 30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.

neljapäev, 2. aprill 2009

Brigitta tort kirssidega


Seda kooki tehes teadsin et tegemist väga magusa tordiga. Kuna kogus tundus nii väike, siis ahjuplaadile seda ma ei pannud, kuigi järgmine kord teeksin siiski suurele ahjuplaadile. Retseptis jäi segaseks, kuidas kooki poolitada, kas põhi poolitada või terve kook pealt lõigata. Viimane varjant siis ikkagi oli õige nagu ma kahtlustasin, kuna kook on ju väga madal. Originaal retsepti leidsin nami-nami lehelt . Vahele panin vahukoort ja ka peale. Alguses kahlesin kas peale panna aga tegin õigesti et ikka otsustasin seda seal kasutada, koht sai mahedam. Õele väga meeldis see tort aga mees arvas et huvitav maitse kogemus aga teine kord ta seda enam ei oota :))) Ise annan koogile keskmise hinnangu, tee kõrvale mõnus suutäis:)


Retsept siis järgmine:


Koostis:

Põhi:

125 g pehmet margariini

1 dl suhkrut

3 munakollast

1.5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

5 sl piima


Kate:

3 munavalget

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 dl mandlilaaste


Kaunistamiseks ja täidiseks

4 dl 35% rõõska koort

Kivideta kompott kirsse


Valmista põhi: vahusta margariin suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased.Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale ja sega korralikult. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale (kuna tainas on kleepuv, on seda parem teha märja käega).

Valmista kate: vahusta munavalged suhkruga. Lisa mandlilaastud ja sega ettevaatlikult segi. Määri kate tainale. Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. Kui kook on jahtunud, lõika see keskelt pooleks. Kata üks pool kirssidega ja poolega vahukoorest. Tõsta peale teine pool ja kata ülejäänud vahukoorega. Pane tort külmkappi. Vahetult enne serveerimist kaunista kirssidega. Tort maitseb hästi nii samal päeval kui ka järgmisel päeval.

Pereköögi retsept (Tordikalender 2000)