reede, 18. september 2009

Kohupiima-virsiku struudel


Struudli teine katsetus tuli veelgi parem, kuna kasutasin pärmi-lehttaigent, mis võibolla struudli kategooriasse 100% ei lähe aga väga mööda ei tohiks ka olla :)


500 g pärmi-lehttaigent

400 g lahjat kohupiima

1 sidruni koor riivitult

2 munakollast

2 munavalget

2 spl jahu

näpuotsa täis soola

150 g hapukoort

2 dl suhkrut

vaniljet

2 virsikupoolikut (kompott)

1 muna määrimiseks


Pane ahi 200 kraadi juurde sooja. Vahusta munakollased suhkru ja vaniljega. Lisa juurde kohupiim, hapukoor, sidrunikoor riivitult, jahu. Vahusta munavalged soolaga ja lisa kohupiimasegule viimasena.

Rulli pärmi-lehttaigen õhukeseks, vala peale kohupiimatäidis, ja lõpuks raputa peale virsiku tükid. Keera rulli, pintselda munaga ja 200 kraadi juures 30 minutit.

reede, 4. september 2009

Mustika-valgeshokolaadi tort


Väga hea idee oli lisada mustikad valgeshokolaadi tordi kreemi sisse - tulemus kreemjas nagu ingmani mustika jäätis :) Kasutasin seekord väikest leivavormi, mis oli meie 3 liikmesele perele just paras :)

Vaja läheb:


Põhi:

1 pakk klassikalisi selga küpsiseid

50 g võid

1 spl kakaod või shokolaadipuru


2 dl mustikaid ( kasutasin külmutatuid aga sulatasin enne ülesse)

300 g maasika kohupiimakreemi

2 dl vahukoort

100 g valget shokolaadi

1 spl suhkrut


Sulata või. Purusta küpsised ja lisa sulatatud või ja shokolaadipuru. Voodersa säilituskilega pisikene saia või keeksi vormi ( et oleks hea välja tõsta kook järgmisel päeval vaagnale) , suru vormi küpsised .

Täidise jaoks sulata valge shokolaad. Vahusta vahukoor. Teises kausis sega omavahel mustikad ja kohupiim ning lisa sulatatud shokolaad ning suhkur, kõige viimasena vahustatud vahukoor, ettevaatlikult segades. Vala täidis peale ja aseta tort külmkappi 24 h ks.


Õuna struudel


Minu eluesimene struudel sai valmis tänu nami-nami kooskokkamise teemale , enne seda kui olin lugenud mitu kommentaari selle raskesti teostava küpsetise kohta, tekkis pisike hirm, kas hakkan tegema aga kuna kiusatus oli suur, siis võtsin esmaseks katsetuseks kiidetud ja proovitud struudli retsepti - Kiilikese oma . Tainas tuli väga hea, kenasti sai rullida jne. Täidis on ka ok aga tekkis kiusatus teinekord ära proovida kirsi või virsiku-kohupiima täidis vms. Näeme kas selleni ka jõuan:) Kui rääkida retseptis antud kogustest, siis täidise tegemise käigus avastasin et õunu mul ainult 500 g ja tegin sellepärast poole täidise aga arvan et sellest piisas, kuigi rullida oleks pidanud tainast veel õhemaks - et oleks näinud läbi selle ajalehte lugeda vms . Taigna tegemiseks ja rullimiseks kasutasin Tupperware rullimisalust . Väga hea lehekülg kust saab hea ettekujutuse struudli tegemisest on SIIN .

265 gr jahu
2 gr soola
50 gr muna( 1 muna)
100 gr leiget vett
20 gr õli
0,5 tl äädikat


Kõigist koostisosadest pehme tainas sõtkuda kuni annab laua ja käte küljest lahti. Kui vaja võib sõrme otstega veidi jahu juurde lisada. Tainas palliks vormida ja õliga üle pintseldada ning 20-30 minutiks rahunema panna.
Tainas jahusel rätikul lahti rullida(ettevaatust et rätiku külge ei jääks), käeseljaga edasi venitada - tegelikult saab seda tainast ka ainult kätega venitades õige suurusega/paksusega tükiks venitada .




Täidis: ( mina tegin poole kogusest)
100 gr kuivatataud saiapuru
50 gr võid
saiapuru röstida võiga kuldkollaseks
160 gr peeneteralist suhkrut
10 gr kaneelipulbrit(ilma suhkruta)
suhkur ja kaneel omavahel segada.
160 gr rosinaid
sidrunimahla veidi (kasutasin sidruni essentsi)
11oo-1200 gr puhastatud- tükeldatud hapusid õunu
sorts rummi õuntega segamiseks - soovi korral
Kõik ained omavahel segada.

Lahtirullitud tainale täidis peale panna ja ühtlaselt laiali ajada. Taignal paksud servad ära lõigata ja ettevaatlikult tainas koos täidisega kokku rullida. Struudel võiga pintseldada ja küpsetada 190 kraadises ahjus kuldpruuniks(kuldseks) , umbes 40 minutit. Kohe peale küpsetamist uuesti võiga pintseldada ja katta rätiku või küpsetuspaberi ja rätikuga, lasta jahtuda.


Kohev keefiri-kakao kook




Selle koogi puhul võtsin aluseks linnupiima koogi retsepti aga hapukoore asendasin keefiriga ja munavalged lisasin ka taignale. Ja tulemus oli samuti väga hea, mis tekitas küsimuse, järsku pealinnakoogi retseptis kasutatakse keefiri taignas mitte täidise sees ?

6 muna


150 g rasvainet
300 g jahu
250 g keefiri
200 g suhkrut
1 tl soodat


3 spl mõrukakaod

Pane ahi sooja 200 kraadi juurde.Sulata rasvaine.Vahusta munad suhkruga, lisa keefir ja kuivained. Viimasena sulatatud rasvaine. Küpseta eelsoojendatud ahjus 20 minutit, kuni puutikk jääb sisse torgates puhtaks. Riivi peale valget shokolaadi .