teisipäev, 17. november 2009

Mustika toorjuustukook




Olen seda selveri retseptikogust leitud koogiretsepti ammu tahtnud teha, kuna sõbranna on seda pakkunud mitmel korral ja see on nii maitsev. Kahjuks endal olid alles vaid mustika toormoosid sügavkülas, et segasin selle koogi sisse ja tulemus võibolla veidi kannatas selle all aga külmalt kohvi kõrvale väga mõnus. Digestive asemel kasutasin mina selga kakaoküpsiseid, samuti väga head !

Põhi:

200 g Digestive küpsiseid
75 g sulatatud võid
Kate:

800 g maitsestamata toorjuustu
2,5 dl suhkrut
2 spl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
4 muna
2-3 dl mustikaid(võib ka külmutatud)


Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane põhi katte valmistamiseni külma.
Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Viimasena sega mustikad nisujahuga ja lisa ettevaatlikult toorjuustu-muna vahule nii, et ei jõuaks palju värvi anda. Vala kate kiirelt vormi ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 1 tund. �?ra üle küpseta! Täidis peaks tunduma veidi vertuv, see tahkub jahtudes. Pane kook külma, soovitavalt üleöö.

Kartulid kodujuustu ja suitsuvorstiga



Laupäeval juhtusin vaatama Head Isu saadet ja antud kartulid tundusid nii isuäratavad :) Nende kõrvale piisaks vaid salatist, et kõhtu täis saada, mõnusalt toitvad :)

Retsept siis järgmine:
4 toorest kartulit
200 g kodujuustu
50 g Wõro täissuitsuvorsti Moskva

soola
purustatud pipart
küüslauku

Lõika kartul pooleks ja õõnesta kartulisse väike auk. Sega kokku kodujuust, tükeldatud kodujuust ning hakitud suitsuvorst. Maitsesta soolaga. Pane segu lohku ning küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit.

Šokolaadi-piparmündikook




Proovisin ka ära palju kiidetud shokolaadikoogi . Kook on üpriski rammus aga arvestades koogi koostisosi - ei mune ega rasvainet, tuli ta täitsa ok, kuigi kordama ei kipu :) Võimalik et minu viga koogi tegemisel oli see, et panin taigna ühte vormi ja mõtlesin et lõikan hiljem pooleks aga see ei õnnestunud kuna kook on "märg" ja jääb noa külge kinni liialt. Panin ühesõnaga koogile siis shokolaadi peale.

Lisan originaal retsepti:

TAINAS
1.5 dl kakaopulber
2.5 dl suhkur
5 dl Jahu
2 tl sooda
näpuotsatäis Sool
2.5 dl vesi
2.5 dl jogurtimajonees (nt Felix)
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
VAHELE
150 g piparmünditäidisega šokolaad (nt After Eight või Fazer Mint)
GLASUUR
6 sl kakaopulber
2 dl suhkur
1 dl Piim
80 g Või
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur



Küpseta koogipõhjad. Selleks sõelu jahu ning lisa sooda, sool, suhkur ja kakaopulber. Lisa majonees, vanillsuhkur ja vesi ning sega hästi läbi. Jaga tainas kahte võiga määritud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta ahjus 175°C juures 25 minutit. Keera ahjus kuumus maha, võta põhjad välja ja lase 10 minutit jahtuda. Laota šokolaad (või kommid) ühele põhjale ning tõsta see sooja ahju tagasi. Lase šokolaadil 3-5 minutit sulada ja võta siis ahjust välja. Vajadusel määri šokolaadikiht noaga ühtlaseks, tõsta peale teine põhi ning lase jahtuda. Glasuuri valmistamiseks sega kastrulis kakaopulber, suhkur, piim ja või. Lase segu pidevalt segades keema, siis vähenda kuumust ja kuumuta veel 3 minutit. Võta pliidilt, lase 3 minutit jahtuda ning sega hulka vanillsuhkur. Määri jahtunud koogile. retsept on mõeldud kümnele inimesele.