teisipäev, 20. september 2011

Maitsvad kaneelirullid (11 tk)

Kuna õel oli meeletu kaneelisaiakeste isu, siis tegime veidike uut moodi taigent ja nii maitsvad ja kohevad said, et pärast poolte saiade söömist haarasin ka kaamera :)) Välimuselt ilusamad olid meil juba kõhus aga et retsept meelde jääks, siis jagan seda ka oma blogi lugejatega :)

Taigen:
2,5 dl piima
25 g presspärmi
90 g võid
1 munakollane
1 tl soola
1 dl suhkrut
9 dl jahu ( kasutasin selveri oma)
2 tl kardemoni

Täidis:
100g toasooja võid
2 munakollast
1 dl suhkrut
3 spl kakaod
1 dl kookoshelbeid
2 tl kaneeli

Sega kausis 1 spl suhkrut ja 25g pärmi ning jäta 5 minutiks seisma, et pärm sulama hakkaks. Sulata või kastrulis ja lisa sellele piim, soojenda käesoojaks ning kalla pärmi suhkru segule. Järgmisena mikserda hulka kuivained (6 dl jahu, sool, kardemon, suhkur ) , siis lisa ülejäänud jahu ning munakollane ning jätka mikserdamist. Lase kerkida 1 h. ( Taigna segasin alles hiljuti ostetud suures kaanega plastkausis, et taigen kerkimise ajaks katta. Kerkima panin taigna vannitoa põrandale, mis oli päris soe ning katsin veel kausi saunalinaga).
Kerkinud taigen aseta jahuga kaetud alusele ja rulli lahti. Kuna mul taigen vajas veel jahu, siis ma voltisin seda nii kaua jahusel pinnal , samal ajal sõtkusin käega ja kergelt loopisin jahu sees, kuni andis rullida. Paremat selgitust kahjuks ei oska anda. :)
Pane ahi tööle 225 kraadi juurde.
Täidise jaoks sega kausis toasoe või, munakollased,suhkur ja kakao. Määri kreem lahtirullitud põhjale, raputa peale kaneeli-kookoshelveste segu. rulli kokku ja lõika 3 cm laiused lõigud ja aseta pannile. Määri pealt munavalge-suhkru seguga ja aseta 15 minutiks ahju.
Serveeri soojalt piimaga :)
Ise määrisime pooled saiakesed shokolaadikreemiga ja pooled katsime tuhksuhkruga, mõlemad variandid olid jumalikult head :))

neljapäev, 1. september 2011

Maasika-Banaani-hapukoore tort




Hästi mahlane ja mõnus tort. Tort on valmistatud mitut retsepti kasutades:)

Põhi:
3 muna
75 g rasvainet
150 g jahu
125 g hapukoort
100 g suhkrut
1 tl soodat
2 spl mõrukakaod

Täidis nr 1
200 g hapukoort
2 spl suhkrut

Täidis 2
1 pakk Maasika maitselist tarretist ( kasutasin Leedu oma)
1 dl kuuma vett
300 g vaarikakohupiimatoru
375 g hapukoort
250 g maasikaid
1 suur banaan
2 spl suhkrut

Sulata või/margariin ja pane jahtuma.Vahusta munad suhkruga, sega omavahel ülejäänud kuivained ja lisa muna-suhkruvahule vaheldumisi hapukoorega. Viimasena lisa sulatatud rasvaine. Kalla taigen lahtikäivasse, 26 cm läbimõõduga (eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud) vormi. Pane põhi eelsoojendatud ahju 200 kraadijuurde 20 minutiks ( kuni kook
on seest küps, kontrolli hambatiku või noaga) Pane põhi jahtuma.

Valmista täidis 2 :
Keeda 1 dl vett ja lisa sellesse tarretisepulber, sega seni kuni pulber on lahustunud. Teen seda alati veevannil. ( st kallan roostevabasse kaussi keeva vee ja segan seal tarretisepulbriga, samal ajal on teine kauss kuumaveega selle roostevaba kausi all, et tarretis ei jääks põhja kinni)
Sega omavahel kohupiimakreem ja hapukoor, ning lisa tarretise vedelik sinna väikese nirena hulka, samal ajal kreemi segades, et tükke ei tekiks. Tükelda täidise hulka maasikad ja banaan.

Lõika koogipõhi kaheks. Lisa 1 pool lahtikäivasse vormi taas ja määri sellele Täidis nr 1 (200 g hapukoore & 2spl suhkru segu). Kata pealt teise põhja kihiga. Vala peale täidis2 ning pane külmkappi seisma 1 öö-päevaks.