laupäev, 28. september 2013

Pavlova

Kaua võttis aega aga lõpuks ma selle ära tegin :D Kuna besee tegemine tundub kuidagi keeruline, siis ma jälgisin SEDA retsepti põhja küpsetamisel:) Väga väga hea sai, läheb kindlasti kordamisele. Kindlasti võib ka täidise panna vahetult enne serveerimist, ise panin pool päeva varem ja tulemuseks krõbedad ääred, vahukommise sisuga ning põhja praktiliselt ei olnud, kuna moos suutis selle pehmeks teha aga mind see ei häirinud :)

Põhi:
5 munavalget
1/4 tl soola
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl sidrunimahla
1 tl vanilliesuhkrut

Täidis :
2 dl maasika toormoosi
200 ml vahukoort
200 g toorjuustu
200 g kohupiimakreemi
maitse järgi suhkrut

Kaunistamiseks:
granaatõuna seemneid
kiivisid ( panna vahetult enne serveerimist, kuna piimatoodetega koos muutub kiivi vihaks 30 min mõõdumisel)


Eralda kollased valgetest ja lase ainult munavalgetel kausis toatemperatuurile soojeneda.
(valgesse ei tohi sattuda tibagi kollast, et beseetegu õnnestuks.)
Sega välja mõõdetud suhkur maisitärklisega, pane valmis äädikas ja vanilliekstrakt.
Pane ahi 150 kraadi peale sooja.
Lisa munavalgetele sool ja alusta vahustamist aeglaselt, tõstes kiirust, kui munad vahustuvad. Lisa munavalgetele suhkru-tärklisesegu, kui munavalge moodustab pehmeid tippe. Vahusta suurel kiirusel, kuni mass hakkab läikima ja nõrgemate mikserite puhul on tunda, et masinal "hakkab raskem". Sel etapil peab munavalgemass säilitama teravaid tippe ja tugevalt läikima .Lisa sidrunimahl ning vanilliesuhkur ja vahusta veel paarkümmend sekundit.

Kalla munavalgemass küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, vormi umbes 24 cm läbimõõduga keskelt madalamaks rattaks ja küpseta 150-kraadises ahjus (ust avamata!) 10 minutit. Alanda temperatuur 110-120 kraadini ja küpseta veel umbes poolteist tundi (endiselt ust avamata!). Keera kuumus täiesti maha ja lase beseel 30 minutit suletud ahjus seista, misjärel ava ahjuuks natuke irvalike ja jäta besee ahju kuni selle jahtumiseni (näiteks üleöö).




Besee peaks jääma valgeks ja selle pragunemine on pehmest sisust tulenevalt täitsa loogiline nähtus. Kuivas ruumis säilib see mõne päeva, kuid kõige parem on besee eelmisel päeval valmis teha, ahjus korralikult maha jahtuda lasta ja järgmisel päeval katta.

Kuna põhi õnnestus väga hästi siis täidise tegin teise kui ülal lingitud blogis oli.
Vahustasin suhkruga vahukoore. Teises kausis segasin väikese koguse suhkruga toorjuustu ning lisasin juurde kohupiimakreemi (maitsestamata) , lõpuks segasin juurde vahukoore. Põhjale esmalt panin maasika toormoosi, siis lisasin pool kreemist, siis taaskord toormoosi ja siis lõpuks ülejäänud kreemi. Lasin seista umbes pool päeva ning vahetult enne lisasin granaatõunaseemned ning igale lõigule lisasin kiivi vahetult enne lauale andmist.

Aprikoosi-shokolaadi muffinid ( 12 tk)

Väga maitsvad muffinid ! Väga meeldis aprikoosi ja shokolaadi kooslus, lähevad kindlasti kordamisele :)


200 g toasooja võid 
2 dl suhkrut 
3 muna 
4 dl jahu 
150 g kuivatatud aprikoose 
100 g tumedat šokolaadi 

Lõika aprikoosid pisikesteks tükkideks ning tükelda ka šokolaad suure kokanoaga. Mikserda toasoe või suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasaaojad munad, mikserdades segu enne uue muna lisamist täiesti ühtlaseks. Lisa ka jahu, aprikoosi- ja šokolaaditükid. Täida muffinovormid peaaegu ääreni ning küpseta 200 kraadi juures 2o minutit ja lase neil veidike jahtuda.