pühapäev, 16. veebruar 2014

Brita kook vol 2

Olles kuulnud Werneri "Brita koogi" kohta positiivseid kommentaare otsustasime seda lõpuks ise ka maitsta ning muidugi pärast selle hõrgutise söömist pakkus abikaasa välja , et prooviksin seda ise mingi päev teha. Mul on blogis varasemalt järgi proovitud nami-nami retsept aga kuna see mu abikaasale väga ei meeldinud, siis hakkasin googeldama uut retsepti ning leidsin selle perenaise lehelt :) Vahukoore osa suurendasin ja vaarikate asemele panin poest ostetud külmutatud maasikaid 400g, mille eelnevalt ülesse sulatasin. Väga väga hea kook sai :)



Põhjaks vajad:

    3 munakollast
    1 muna
    1 dl suhkrut
    150 g 82% võid
    2,5 dl jahu
    1 tl vanillisuhkrut
    2 tl küpsetuspulbrit

Besseekiht:

    3 munavalget
    1,5 dl suhkrut
    1 dl mandlilaaste

Täidiseks:

    1 suur pakk või 2 väikest pakki  vahukoort
    0,5 dl suhkrut
    400 g maasikaid

Valmista ette küpsetusplaat, kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti.
Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged. Jäta valged toatemperatuurile ootama.

Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri  tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.

Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi.

Tõsta jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.
Hoia üleöö külmkapis ja serveeri :)


esmaspäev, 3. veebruar 2014

Sefiiritort "Eeva"

Nüüd on lõpuks aega lisada sefiiritordi retsept ka minu blogisse. Retsept leitud SIIT . Olen seda teinud nüüd 5 korda ja paljugi õppinud. Esiteks piimaga immutamine annab parima tulemuse ( kompott vedelikud jne muudavad tordi liiga läägeks), sidrunihappega ei tohi liialdada ( veerand tl on piisav) ja parim on kodune hapu punasesõstra või mustasõstra mahl siirupi tegemisel . Lisaks sobivad banaanid tordivahele. Kompottvirsikud siinkohal tegin ka liiga magusaks :) Pildid on erinevad all aga retsept mis enim meeldib on järgmine:

Põhi:
4 munakollast, munavalged pane kohe külmkappi kausiga
1 dl suhkrut
150 g võid, sulatatud
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola
Immutamiseks piima.

Sulata või, vahusta munakollased suhkruga, sega jahu, küpsetuspulber ja sool eraldi nõus, vala kõik kokku. Vooderda 26 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Küpseta põhja 200 kraadi juures 15 minutit. Jäta vormi jahtuma. Samal ajal tee kohupiimakreem.

Kreem:
200 ml vahukoort
2 ok vanilje kohupiimatoru
1 tl suhkrut
2 banaani väiksemat

Vahusta koor suhkruga, lisa kohupiima torud ja sega aeglaselt läbi.
Võta põhi, toksi kahvliga mõned augud sisse ning immuta piimaga . Seejärel vala põhjale pool kohupiimasegust, laota peale banaanirattad ja vala teine pool kohupiimasegust,  jäta külma seisma.

Sefiir
4 munavalget
300 g suhkrut
1 dl haput mahla
veerand tl sidrunihapet

Siirupi jaoks sega omavahel mahl, suhkur ja sidrunihape ning hakka segu kuumutama pliidil, kuni see hakkab keema minema, siis vähenda kuumust suht madalale ning kuumuta seda 15 minutit. Munavalgeid võiks hakata vahustama siis, kui siirup on tulel olnud 5 minutit. Valmis siirupit saad kontrollida nii, kui paned teelusika siirupisisse ja siis paned lusika vee sisse, kui siirup jääb lusika külge, on see täpselt õige. Siis vahusta ka seda natuke, vala siirup ja munavaht kokku. Vahusta kõike koos veel 20 minutit. Kuna mul on köögikombain, siis ei jälgi ma vahustamist vaid saan muid toimetusi samal ajal teha :)

Valmis sefiir pritsi kohe tordile.





Ekleerid

Ekleerid on minujaoks olnud väga isuäratava välimusega küpsetised ja kuna pesamuna sai 1 aastaseks, siis tundus heamõte neid külalistele pakkuda.
Tuuletaskuid sai tehtud suure hooga kui mu esimene laps sai 1 aastaseks, peaaegu et 6 aastat tagasi , aeg lendab :)

Ekleeride ja tuuletaskute retsept on täpselt sama, sisu erinev ja ekleeridel siis shokolaadikate peal :) Väga maitsvad said igatahes :)

Taigen:

2,5 dl vett
100 g 82% võid
120 g nisujahu
pisut soola
1 tl suhkrut
3 muna


Täidis:
Kate:
Kõige pealt tasub võtta toatemperatuurile toorjuust. 
Samal ajal panen alati shokolaadi sulama, mul on 2 metall kaussi selleks, panen ühte kuuma vee ja teisekaussi shokolaadi ruudud ning segan aegajalt.
Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkruga. Teises kausis vahusta toasoe toorjuust koorelikööriga. Sega ettevaatlikult vahustatud vahukoor toorjuustusegu hulka.
Lõika jahtunud ekleeripõhjadelt nn kaan pealt, täida sisu kreemiga, kasta kaan shoklaadi sisse ja pane täidisele "mütsiks" . Hoia valmis ekleere kuni serveerimiseni külmkapis :)

180 g toorjuustu
väike pakk vahukoort
3 spl suhkrut
2 spl koorelikööri

50 g tumedat shokolaadi
50 g piimashokolaadi

Siis hakata taigent tegema: lase potis vesi keema, sulata selles või ja sega kiiresti hulka jahu. Jätka segamist, kuni taigen on ühtlane ja eraldub keedunõu külgedelt. Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.Kuna mul on köögikombain siis panen taigna köögikombaini nõusse 10 minutiks ning siis vahustan ükshaaval hulka munad, iga muna lisamise järel tuleb segada taigen ühtlaseks. Tõsta lusikaga või tordipritsi abil ahjuplaadile väiksed kuhjakesed. Küpseta 200°C juures 40 minutit ja lase jahtuda (NB! Esimese 15-20 minuti jooksul ära ahjuust ava!). Siis lülita ahi välja, jäta ahjuuks praokile ja lase olla 10 minutit veel ahjus, siis tõsta välja ja tee igasse ekleeri hambatikuga auk. 




NB! Kui shokolaadi kõigile ei jätku, siis võib panna lihtsalt tuhksuhkrut ja kerged shokolaadi triibud teha :)