reede, 4. september 2009

Õuna struudel


Minu eluesimene struudel sai valmis tänu nami-nami kooskokkamise teemale , enne seda kui olin lugenud mitu kommentaari selle raskesti teostava küpsetise kohta, tekkis pisike hirm, kas hakkan tegema aga kuna kiusatus oli suur, siis võtsin esmaseks katsetuseks kiidetud ja proovitud struudli retsepti - Kiilikese oma . Tainas tuli väga hea, kenasti sai rullida jne. Täidis on ka ok aga tekkis kiusatus teinekord ära proovida kirsi või virsiku-kohupiima täidis vms. Näeme kas selleni ka jõuan:) Kui rääkida retseptis antud kogustest, siis täidise tegemise käigus avastasin et õunu mul ainult 500 g ja tegin sellepärast poole täidise aga arvan et sellest piisas, kuigi rullida oleks pidanud tainast veel õhemaks - et oleks näinud läbi selle ajalehte lugeda vms . Taigna tegemiseks ja rullimiseks kasutasin Tupperware rullimisalust . Väga hea lehekülg kust saab hea ettekujutuse struudli tegemisest on SIIN .

265 gr jahu
2 gr soola
50 gr muna( 1 muna)
100 gr leiget vett
20 gr õli
0,5 tl äädikat


Kõigist koostisosadest pehme tainas sõtkuda kuni annab laua ja käte küljest lahti. Kui vaja võib sõrme otstega veidi jahu juurde lisada. Tainas palliks vormida ja õliga üle pintseldada ning 20-30 minutiks rahunema panna.
Tainas jahusel rätikul lahti rullida(ettevaatust et rätiku külge ei jääks), käeseljaga edasi venitada - tegelikult saab seda tainast ka ainult kätega venitades õige suurusega/paksusega tükiks venitada .




Täidis: ( mina tegin poole kogusest)
100 gr kuivatataud saiapuru
50 gr võid
saiapuru röstida võiga kuldkollaseks
160 gr peeneteralist suhkrut
10 gr kaneelipulbrit(ilma suhkruta)
suhkur ja kaneel omavahel segada.
160 gr rosinaid
sidrunimahla veidi (kasutasin sidruni essentsi)
11oo-1200 gr puhastatud- tükeldatud hapusid õunu
sorts rummi õuntega segamiseks - soovi korral
Kõik ained omavahel segada.

Lahtirullitud tainale täidis peale panna ja ühtlaselt laiali ajada. Taignal paksud servad ära lõigata ja ettevaatlikult tainas koos täidisega kokku rullida. Struudel võiga pintseldada ja küpsetada 190 kraadises ahjus kuldpruuniks(kuldseks) , umbes 40 minutit. Kohe peale küpsetamist uuesti võiga pintseldada ja katta rätiku või küpsetuspaberi ja rätikuga, lasta jahtuda.


Kommentaare ei ole: