neljapäev, 27. märts 2008

Kirsi-vahukoore tarretise tort


























Pojal täitus 11 kuu ja oli põhjust torti teha Kuna sel päeval ei saanud me õue lume tormi tõttu minna, siis tuli tort teha kodus olevatest asjadest. Jahu puudumisel võtsin kasutusele selveri laadapäevadelt ostetud rummimaitselise tordipulbri ( ei ole seda poodides juhtunud nägema nüüd) aga kindlasti sobib ka tavaline biskviitpõhi. Veel oli mul kasutada 2 pakki vahukoort ( millest üks siis kaunistamiseks), 1 vaarika tarretis, 1 pakk külmutatud kirsse, zelatiini ja tort tuli martsipani alla täpselt õige magususega, et ilma martsipanita oleks jäänud liiga vähe magus. On näha et vaarika tarretis läbis ka kõige alumist kihti aga välimusele andis see ainult positiivset juurde
Põhi:
1 pk rummi maitselist tordipulbrit ( sobib ka tavaline biskviitpõhi)

Immutamiseks:
kohvi

Tarretis:
1 pk vaarika tarretist ( sobib ka näiteks kirsi)
3,5 dl kuuma vett
kolmveerand pakki külmutatud kirsse

Vahukoore tarretis:
1 pk vahukoort
1 dl külma vett
10 g zelatiini ( arvan et piisaks ka 5 g )
3 spl suhkrut ( võib panna ka siirupit)
vaniljet
veerand pakki kirsse

Kaunistuseks:
1 pk vahukoort
2 tl suhkrut
vaniljet
martsipani
shokolaadi tükke.
Küpseta põhi tordipulbri pakendil oleva kasutusjuhendi järgi. jahuta! Lõika kaheks ( kuna kasutasin väikest vormi siis lõikasin kolmeks ja kasutasin tordis ainult 2 kihti) Immuta kihid kohviga ( vajadusel võib lisada ka vana tallinnat )
Sega tarretisepulber 3,5 dl kuuma veega ja lisa kohe külmutatud kirsid, kuna siis kirsid sulavad ja tarretis hakkab kiiremini tarretuma. Vooderda vorm säilituskilega ja pane üks tordi kihtidest põhja, mis on immutaud kohviga ja lao tarretise vedelikust läbi käinud kolmveerand paki kogusest kirsid tihedalt kihiks ja vala üle tarretise vedelikuga, pane külma 1 h.ks.
Kui tarretis on tarretunud , siis 1 dl külma vett sega 10 g zelatiini pulbrigaja lase 5 min paisuda, sulata veevannil. Vahust vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga ja lisa koos veerand paki kirssidega zelatiini vedeliku hulka. Kalla segu kirsi tarretise peale ja kõige peale pane immutatud tordipõhi. Lase külmikus olla vähemalt 5 h või ööpäev ja kaunista martsipani pildi ja vahukoore äärtega. Lisaks võid kaunistada ka shokolaadi laastudega.

pühapäev, 23. märts 2008

Salati korvikesed ja näkileiva suupisted











Kuigi ma ise pole kokkupuutunud poe salatikorvikestega ja samuti neid ka söönud, siis on plaan neid pakkuda poja sünnipäeval aga ikka iseenda tehtud. Korvikesed tulid mõnusad muredad, samas ei pudisenud ning ei olnud ka liiga kõvad. Võibolla oleks võinud panna põhjale mingisugust huvitavad maitseainet aga mees arvas, et siis oleks põhi salati maitsest üle olnud. Korvikesed täitsin kartulisalatiga. Tikukaid sai tehtud mingi aeg näkileivadest ja sisuks sai pandud kurgi creme bonjour-i, seekord siis katsetasin rimi maksapasteediga ja väga huvitavad tulid.

Salati korvikeste retsept:
100 g võid
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
0,5 dl vett
1 tl suhkrut ( selle võib ära jätta aga samas põhja ta magusaks ei teinud)

Sega kuivained omavahel, lisa pehme või ning vesi ja sega kätega taigen ühtlaseks ning jaga 12ks pallikeseks ( tegin taigna neljaks ja siis iga osa 3ks sektoriks) , vormidesse panekuks kasutasin väikest kilekotti nn kindana, ei jäänud taigen kotikülge ja käed jäid puhtaks Küpsetada 200 kraadi juures 15 minutit. Korvikesed eraldada vormidest kohe kui ahjust välja võtad. Täida need omale meelepärase salatiga. ( ise kasutasin kartulisalatit - kartul, marineeritud kurk, õun, hernes, vorst, hapukoor, majonees, suhkur ja aroomisool)

Suupistete jaoks
puljongit
näkileiba
maksapasteeti
pisikesi tomateid
kurgi creme bonjour.i
Kasta näkileivad puljongi sisse ja aseta lõikelauale natukeseks ajaks, kuni puljong on sellesse imendunud, et saaks rulli keerata. Kui näkelevad on pehmed määrida peale maksapasteeti, keerata rulli ja pane 1 h külma. Siis lõigata pooleks ja kaunistada pooliku tomati ja creme bonjour.i kuhjakesega ning kinnita tikuga.











Kirsi-vanilje korvikesed










Seekord katsetasin siis oma pisemad korvikeste vormid ära , kuna tainast jäi üle, panin ka suurematesse vormidesse ja sain kahes suuruses korvikesed. Ammu oli soov katsetada vaniljekreemi ja tarretist korvikese sisuna , osaliselt täitsin korvid ainult kirsi tarretisega. Korvikesed tulid väga head, vaniljekreem jäi vedelam, mistõttu oli seda korvikest parem süüa lusikaga.


Korvikesed:
200 g margariini
1 dl suhkrut
2 muna
6 dl jahu
0,5 tl soola

Täidis:
vaniljekreemi ( kasutasin poest ostetud pulbrit )
kirsi tarretisepulbrit
3,5 dl kuuma vett
1 kirsikompott
Toasoe või vahustada suhkruga, lisa üks muna, vahusta läbi ja sis alles teine muna ja samuti vahusta läbi. Lõpuks lisa jahu ja sool ning jätka vahustamist. Kui taigent ei ole võimalik kohe hakata korvikestesse panema, siis hoia seda külmas. Vormi küljed ja põhjad tuleks katta õhukeselt ja ühtlasena. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kui korvikesed on pruunikad. Säilitada toa temperatuuril. Korvikesed tuleks kohe võtta vormidest kui need on veel kuumad, muidu võivad kinni jääda.
Täidiseks valmista pakendi juhendi järgi vaniljekreem ja täida korvikeste põhjad sellega ( väiksemasse panin 1 spl ja suuremasse 2-3 spl ) aseta korvikesed külmkappi. Tarretise jaoks sega tarretisepulber 3,5 dl kuuma veega ja lisa sellesse kirsid, ilma kompoti vedelikuta. Ise panin leige tarretise korvikeste peale aga võibolla jääks tulemus veel ilusam, kui lasta veidi tarretisel tarretuda.

reede, 21. märts 2008

Maasika-keefiri tarretis










Kuna sügavkülmas leidus veel maasikatoormoosi, otsustasin selle kerge magustoidu ära katsetada. Välja tuli maasikaline ja kerge magustoit.

0,5 l keefiri
400 g maasika toormoosi ( kasutasin külmutatud maasikatoormoosi , ilma suhkruta -kahvliga purustasin, et sulaks kiiremini)
10 tl suhkrut ( maitse järgi )
10 g zelatiini ( retseptis oli muidu 4 tl, mis minu meelest sama kogus)
1,5 dl vett ( retseptis oli pool klaasi)

paisuta 10 g zelatiini 1,5 dl külmas vees ja sulata kuumal veevannil. Sega omavahel maasika toormoos ja keefir ning maitsesta suhkruga. keefiri segule lisada ettevaatlikult zelatiini segu ja jaota magustoit kaussidesse . Asetada külmikusse kuni segu on tarretunud.




kolmapäev, 19. märts 2008

Mustika - Kohupiima tort
















Katsetasin siis mustikat oma nn tüüp kreemi retseptiga ja siis tarretise tegemisega koogile. Ema abiga siis sai see esimest korda tehtud ja jätsin siis ema teha selle pealmise kihi ja sain õppida vigadest, mis meil juhtus - liiga vähe vett sai tarretise pulbrile ja külmutatud mustikad kiirendasid seda tarretumise protsessi veelgi, et raske oli mustikaid koogile panna. Kreem see eest tuli väga maitsev, mustikad tegid selle hästi pehme ja õrna maitseliseks. Lubasin kohe see aasta mustikale ise minna

3 munaga biskviitpõhi:
3 munavalget
3 munakollast
3 spl jahu
3 spl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanilje suhkrut
Immutamiseks kreemi sisse minevat tarretisevedelikku või kohvi või mahla
Maitseks võib panna ka maasikamoosi enne kreemi põhjale
kreem:
2 maasika kohupiimatoru (2 x 400g )
1 vahukoor
1 maasika tarretisepulber ( võib olla ka midagi muud)
1 dl kuuma vett
1 dl mustikaid


peale
1 pakk maasika tarretisepulbrit ( võib olla ka näiteks mingi muu tarretisepulber ka)
3,5 dl kuuma vett
4 dl mustikaid ( olenevalt kui palju marju peale tahta)

Põhja jaoks
1. vahusta munavalged ( et tugevam vaht, võiks lisada ka näpuotsaga soola.)
2. teises kausis vahustada munakollased suhkru ja vaniljega.
3. Munakollastele lisada peale jahu ja küpsetuspulber ja kohe peale munavalge ja siis kõige aeglasema miksri reziimiga natuke segada, kuni taigen on ühtlane.
4. taigen panna 24 cm läbimõõduga, küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetada 200 kraadi juures 25 min ( kuni keskelt tikuga katsudes ei jäta tainast külge)
5. jahuta põhjad ja eemalda küpsetuspaber. Sama koogivormi põhi voodera säilituskilega ja pane põhi uuesti vormi.
6. Immuta põhjad näiteks mahla või tarretise vedelikuga enne sinna mustikate lisamist. ( vt järgmist punkti)
7. määri põhjale maasikamoosi
kreemi jaoks:
1.1dl kuuma veega segada tarretisepulber ja lisada sellesse 1 dl mustikaid, et see kiiremini jahtuks ning jahtununa lisada teises kausis olevasse kohupiimakreemidele ja segada kiiresti ühtlane mass.
2. vahusta vahukoor ja lisa see kohupiima-tarretise hulka hästi aeglaselt, et vahukoor ei kaotaks oma kohevust.
3. lisa kreem immutatud põhjadele.
pealmise tarrerise jaoks:
valmista 3,5 dl kuumaveega tarretisepulber ja lisa sellele 4 dl mustikaid ja jahtunud tarretis panna kreemile ( vaadata et liiga tarretuma ei hakkaks, muidu kleepuvad mustikad üksteise külge, nagu juhtus meil )
Tort panna külma kohta tarretuma. ( 5h vähemalt)





Viineripirukad
















Tegemist kõige lihtsama varjandiga aga kukkusid välimuselt vahvad välja, mis laste sünnipäeva laual oleksid omas elemendis

500 g lehttaignat
23 viinerit
määrimiseks muna

Lehttaignast lõigata 0,5 cm paksused ribad ja keerata ümber viineri . Tuleks vaadata et keerud ei ületaks eelmist keerdu vaid oleks vastamisi-külgkülg vastus. Määrida pealt lahti klopitud munaga ( lisasin ka 0,5 tl suhkrut, siis selline veidi magusam on see pealispind)

esmaspäev, 17. märts 2008

Kohupiima-Hapukoore Küpsisetort



























Kuna oli vaja teha kahele sünnipäevalapsele kiirelt tort, siis otsustasin katsetada küpsisetorti, martsipani pildiga. Välja kukkus väga hea, kuna täidis tuli praktiliselt suhkruvaba. Pildid tegin vastavalt vanusele ja huvidele - 11 aastane jalkafänn sai siis vastava pildi ja 3 aastane autode fänn sai uhke autoga tordi
Kuna tegin 2 väikest torti siis panen nende kogu materjali kirja :
2 pakki selga vanilje küpsiseid
2 pakki selga kakao küpsiseid
500 g hapukoort
1 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
500 g 5% kohupiimapasta
2 banaani
pool tassi kohvi immutamiseks
6 spl hapukamat moosi ( kasutasin punasesõstra toormoosi)
kaunistamiseks:
400 g martsipani
400 ml vahukoort ( 2 väikest pakki)
1 spl suhkrut

ühe suure tordi tegemiseks:
Lao tordi vaagnale 1 pakk selga vanilje küpsiseid ja immuta kohviga, kasutades selleks näiteks pintslit. Sega kausis 1 spl suhkrut, vanilje ja hapukoor. Lisa pool hapukoore kogusest küpsistele ja lao peale 1 pakk kakao küpsiseid ja immuta kohviga. Määri peale pool kohupiima kogusest ja banaani lõigud. Lao taas vanilje küpsise pakk, i mmuta kohviga ja siis ülejäänud hapukoor. Lisa moos ja selle peale ülejäänud kohupiim. Lao viimane kiht kakao küpsised ja immuta kohviga. Pane tort külma 4h kuni ööpäev ja kaunista enne serveerimist martsipani pildi ja vahukoorega.








laupäev, 15. märts 2008

Shokolaadi tükkidega muffinid













Sai ostetud hiljuti Muffinid2 raamat ja katsetasin hapupiima, õli muffini retsepti ja lisasin ise shokolaaditükid sisse. Tulemus väga hea. Selline mõnus shokolaadine ja ei vaja peale glasuuri, mis muudaks küpsetise liiga magusaks. Ise riivisin veidi daimi shokolaadi, et pildid väheke välimust oleks

3,5 dl nisujahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
1 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 dl õli ( kasutasin oliivi)
2,5 dl hapupiima
50 g piimashokolaadi tükeldatult ( tõmbasin noaga ribasid)

Kuivained segada ühes kausis ja vedelad komponendid koos shokolaadiga teises kausis ja segada kokku.
Panna muffini vormidesse, küpsetada 200 kraadises eelsoojendatud ahjust 20 minutit.



Tuuletaskud












Kuna tulemas on poja 1 aasta sünnipäev mängutoas, siis hakkasin otsima suupistete ideid , mida oleks hea lastele pakkuda ja esimesena sattus mulle kätte tuuletaskute retsept. Oleks teadnud et neid nii lihtne teha on, oleks ammu neid juba katsetanud. Välja kukkusid väga head , mida kinnitas ka sõbranna 7 aastane tütar, kes oleks need vist üksi ära söönud Seekord siis tegin kohupiima täidisega aga soolaste täidiste puhul on ka hästi palju võimalusi.
Tuuletaskud:
2,5 dl vett
100 g võid või margariini
120 g nisujahu
pisut soola
1 tl suhkrut
3 muna

Täidis:
5 % kohupiimatoru
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistamiseks:
tuhksuhkrut


Lase potis vesi keema, sulata selles või ja sega kiiresti hulka jahu. Jätka segamist, kuni taigen on ühtlane ja eraldub keedunõu külgedelt. Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda. Vahusta ükshaaval hulka munad, iga muna lisamise järel sega taigen ühtlaseks. Tõsta lusikaga või tordipritsi abil ahjuplaadile väiksed kuhjakesed. Küpseta 200°C juures 40 minutit ja lase jahtuda (NB! Esimese 15-20 minuti jooksul ära ahjuust ava!). Lõika tuuletaskutel viil pealt ära võ täida kondiitripritsiga küljelt pritsiotsikut sisse surudes, vahetult enne serveerimist. Raputa peale tuhksuhkrut



reede, 14. märts 2008

Apelsini muffinid








Üks meie pere lemmik muffini retsept Tegemist mahlaste küpsetistega ja eriti head samal päeval . Tavaliselt ei piisa ühest apelsinist et saada 1 dl mahla. 3 väikest või 2 suurt annavad selle koguse!
Koostisained
1 apelsin (koor+ 1 dl mahl)
2 muna
1 1/2dl suhrut
100 g vōid vōi margariini
2 3/4dl jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut.
Valmistusviis
Riivi apelsinikoor ja pigista välja mahl (1dl).
Vahusta munad ja suhkur.
Sulata margariin, lase pisut jahtuda ja lisa see muna-suhkru segusse.
Sega jahu, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja riivitud apelsinikoor omavahel.
Lisa kuivsegu taignasse vaheldumisi apelsinimahlaga. NB! jäta 1 sl mahla glasuuriks.
Täida muffinivormid pooleni taignaga.
Küpseta 12-15 min 200 kraadi C juures.
Kaunista tuhksuhruga



pühapäev, 9. märts 2008

Kohupiima-kirsi tort
























Kuna sain kätte oma toiduvärv-geelid, siis oli põhjust meisterdada üks naistepäeva tort. Tordipritsiga on mul veel vaja palju harjutada aga muidu tuli suht naiselik tort:D Kuna kodus ei olnud parajasti margariini, siis tegin seekord biskviit põhjaga. Seekord sain näha, kuidas vahukoore-kohupiima kreem martsipani pealt voolama hakkas, et teinekord piirdun martsipani panekuga ainult peale mitte kõrvale !

BISKVIITPÕHI :
3 munakollast
3 munavalget
3 spl suhkrut
1 tl vaniljet
3 spl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

KREEM
1 maasika kohupiimakreemtorus ( väiksem)
1 väike pakk vahukoort
1 dl kuuma vett
1 pakk poola kirsitarretise pulbrit( kuna seda mul ka ei olnud panin vaarika oma ja ka väga hea)
pool pakki külmutatud kirsse ülesse sulatatult ( marju tuleks sulatada suht kiirelt - marjad kilekotti ja kuuma vett korraks, siis säilib nende välimus ja maitse)

IMMUTAMISEKS
pool tassi piima
0,5 tl vaniljeessentsi või vaniljet
KAUNISTAMISEKS
1 vaniljekohupiimatoru väike
1 pakk vahukoort
martsipani ( ei pea panema kui ei ole soovi)

Põhja jaoks
1. vahusta munavalged ( et tugevam vaht, võiks lisada ka näpuotsaga soola.)
2. teises kausis vahustada munakollased suhru ja vaniljega.
3. Munakollastele lisada peale jahu ja küpsetuspulber ja kohe peale munavalge ja siis kõige aeglasema miksri reziimiga natuke segada, kuni taigen on ühtlane.
4. taigen panna pisikesse saia vormi ja küpsetada 200 kraadi juures 25 min ( kuni keskelt tikuga katsudes ei jäta tainast külge)
5. jahuta põhjad
kreemi jaoks:
1. 1dl kuuma veega segada tarretisepulber ja jahutada ja lisada teises kausis olevasse kohupiimakreemile ja segada kiiresti ühtlane mass.
2. vahusta vahukoor ja lisa see kohupiima-tarretise hulga hästi aeglaselt, et vahukoor ei kaotaks oma kohevust.
Lõika põhi kolmeks kihiks ja immuta piima-vaniljeessentsi vedelikuga, lao säilituskilega vooderdatud vormi ( samasse kus põhjad sai tehtud):
esimene kiht põhi, siis kreem, siis põhi, siis kreem , kirsid laota kreemile ja siis jälle kreem ja kõige lõppu jääb põhi. Hoida külmkapis 5 h ( hea kui ööpäev) ja kalluta välja tort serveerimis taldrikule, eemalda säilituskile ja kaunista tort kohupiimakreemi sisse segatud vahustatud vahukoorega. Soovikorral võib enne koogile panna martispani katte oma meisterdatud pildiga










neljapäev, 6. märts 2008

Jogurti korvikesed















Oli vaja sisseõnnistada uued korvikeste vormid. Ehkki külmkapis oli vahukoort, kohupiima ja igasugu kompotte, otsustasin ära proovida jogurtitarretise sinna peale, et vähegi tervislikum oleks .




Põhi:
100 g võid või margariini
0,5 dl suhkrut
2 dl jahu
0,5 tl vaniljesuhkrut
1 munakollane

Jogurtitarretis
1 pakk virsikutarretise pulbrit ( 79 g poola toode)
1 dl kuuma vett
1 väike banaan
2 dl virsiku jogurtit
sega kuumaveega virsikutarretise pulber ja jahuta. sega teises kausis püreestatud banaan ja jogurt ning lisa jahutatud tarretise vedelik. pane külma 45 minutiks.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Näpi või ( või margariin) , suhkur, jahu ja vanilje purutaoliseks massiks. Lisa munakollane ja sega ühtlaseks. Suru tainas korvikeste vormi ja küpseta 20 minutit. Sellest kogusest sain 6 korvikest.
Kalluta vormist korvikesed ja jahuta. Lisa korvikestele natuke paksenenud tarretis ja hoia veel 3 h umbes külmikus.

laupäev, 1. märts 2008

Küpsised









Sai soetatud eletriline küpsiseprits ja siis oli meeletu tahtmine see kohe järgi proovida. Esimesed katsetused sai tehtud http://qsti.blogspot.com/2008/02/kpsis-kevadlill.html kevadlille retsepti järgi ja ütleme nii et see esimene katsetus läks veidi "metsa taha", sest pritsist tuli küll tainas ilusasti läbi aga küpsetus paberile ma neid kenasti ei saanud ja panin küpsise taigna lusikaga plaadile. Küpsised maitsesid küll väga hästi aga prits oli ka vaja ju järgi proovida :D Järgmisel päeval siis lappasin pritsi manuaali ja leidsin ka sealt paar retsepti ning katsetasin järgmist, millega siis tegin pildil olevad küpsised:

TAINAS:

200 g margariini

125 g tuhksuhkrut ( panin tavalist suhkrut)

1 tl vanilli essentsi ( panin tavalist vaniljet)

1 jahvatatud sidrunikoor ( mida kodus ei olnud ja jätsin välja)

1 muna

350 g jahu

100 ml piima

( kuna taigen tuli sama paks, mis eelmisel päeval, mis ebaõnnestus, siis lisasin ka natuke vett)

GLASUUR:

sulatatud shokolaadi



Toasoe margariin vahustada suhkru ja vanilje essentsiga. Lisa jahvatatud sidruni koor ja muna ning jätka vahustamist aeglase mikseri reziimiga. Lõpuks lisa jahu ja piim vaheldumisi. Pane taigen küpsetuspritsi ja küpsetuspaberile pritsi taigen. Eelsoojendatud ahjus küpsetada 175 kraadi juures 10-15 min,

Apelsini keeks
















Kuna tulemas olid ootamatud külalised, siis oli vaja ruttu midagi küpsetada ja tänu apelsinidele, mis mul kapis parajasti olid, sai valitud siis allolev retsept. Tegemist hästi mahlase keeksiga, ütleks lausa et nagu "märg" keeks. Retsepti sain http://qsti.blogspot.com/2007/10/laimikeeks.html lehelt



2 apelsini (sobib ka sidrun ja laim )


3spl suhkrut


100g pehmet võid või margariini


2dl suhkrut


2 suurt muna


2dl jahu


1 1/2tl küpsetuspulbrit


1dl toatemp. piima



Pigista apelsinidest mahl ja sega suhkruga. Lase soojas seista -> siirup.Vahusta rasv ja suhkur, lisa munad. Lõpuks lisa omavahel segatud kuivained ja piim. vala vormi ja küpseta 175 kraadi juures u. tund.Võta keeks ahjust välja ja torka 4-5 kohast auk sisse. Vala üle siirupiga, nii et terve keeks on kaetud. Lase vormis jahtuda. Mässi fooliumisse ja lase kuni serveerimiseni maitsestuda.